Gott vyprávěl arcibiskupu Graubnerovi o extázi: Ten se Slavíkovi poklonil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Gott vyprávěl arcibiskupu Graubnerovi o extázi: Ten se Slavíkovi poklonil

Arcibiskup Graubner přivítal Karla Gotta ve své rezidenci.
Arcibiskup Graubner přivítal Karla Gotta ve své rezidenci. (Jiří Krušina, Pavel Machan)

Nikdy neprozradil, jestli vyznává nějakou víru, ani zda je vůbec věřící. Nicméně bibli znal Karel Gott (†80) nazpaměť a dokázal o jejím obsahu diskutovat i se svým fanouškem a novým pražským arcibiskupem Janem Graubnerem (73). Před ním se dokonce tak osmělil, že začal vyprávěl o extázi svaté Terezie.

Psal se rok 2012, kdy zpíval Gott na Plese města Olomouc. Když se tam ubytoval v hotelu, přišlo nečekané pozvání na olomoucké arcibiskupství od tehdejšího místního arcibiskupa Graubnera. Karel byl poctěn a nadšen. Dostavil se tam tehdy se svým tajemníkem Honzou Adamem a redaktorem Jiřím Krušinou. Ten zavzpomínal na návštěvu, o které dosud nikdo nevěděl.

Popíjelo se mešní

Při uvítání se neklaněl Gott arcibiskupovi, ale Graubner Slavíkovi, potom následovala prohlídka Arcibiskupského paláce v Olomouci. A pak se zasedlo ke stolu. „Měli jsme koláčky, štrúdl, studenou mísu, Karel byl nadšený z obrovského výběru čajů, pilo se mešní víno z arcibiskupských sklepů v Kroměříži. To Karel od arcibiskupa potom dostal i darem,“ vzpomíná Krušina.

Monika Bagárová: Nikdy jsem netušila, že můžu mít dvě srdce

Video se připravuje ...

Šíp pronikal do útrob

„Malíř Karel se nezapřel a začal hovořit o svém novém obrazu Extáze svaté Terezie,“ říká zase Adam, který prý nikdy nezapomene, jak Gott svůj obraz popsal. „Je inspirovaný příběhem řádové sestry Terezie, které se ve snu zjevil anděl se zlatým žhavým šípem, jenž pronikal do jejích útrob tak intenzivně, že si přála, aby to nikdy neskončilo. A jelikož to byl anděl, tak byla Terezie později svatořečená,“ vyprávěl Karel arcibiskupovi a byly na něm vidět obavy, jestli to náhodou nepřehnal. Graubner ale nebyl vůbec vyjukaný, ani se nezačervenal, a naopak Slavíkovi řekl, že by ten obraz rád viděl. Když návštěva končila, Karel i arcibiskup se loučili ve výborné náladě a Karel opojen mešním vínem potom na plese předvedl bravurní výkon.

Výročí Gottova narození: Policie opět v pohotovosti

Už zítra si Česko připomene nedožité 83. narozeniny Karla Gotta (†80). Hřbitovní správa je proto znovu v pohotovosti a nechala zvýšit dohled okolo místa posledního odpočinku slavného zpěváka. U Gottova hrobu na pražských Malvazinkách tak budou zítra a v následujících dnech znovu procházet hlídky městské policie, jako tomu bylo i v prvních letech po Mistrově smrti. „Budeme dohlížet na pořádek okolo daného hrobového místa,“ potvrdilo nám vedení Správy pražských hřbitovů.

Bohuš Matuš: Gott mi pomohl dostat se z depek a vyhoření

Video se připravuje ...



Přečtěte si
rybacinka
17. 7. 2022 • 17:45

Nemám slov.

Takže nejenže pan Gott nikdy neprozradil, jestli je věřící, jeho obraz dokonce visí v olomouckém arcibiskupství!, řidiče mu dělal Němec Filip Albrecht (jak vidím, chyby ani po dlouhé době nokdo neopravuje).To vše v jednom jediném článku.Neskutečná neúcta ke čtenáři.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.