Nejstarší absolventce Masarykovy univerzity je 98 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nejstarší absolventce Masarykovy univerzity je 98 let

Čtyři pravnoučata dělají Daruši Burdové radost. Na snímku s Karolínkou (6).
Čtyři pravnoučata dělají Daruši Burdové radost. Na snímku s Karolínkou (6).  (archiv rodiny, archiv Masarykovy univerzity)

Napsala dvě knihy, hltá televizní zprávy, luští sudoku a s počítačem je jedna ruka! Co na tom, že za dva roky oslaví stovku. Životní elán by Daruši Burdové (98), nejstarší žijící absolventce Masarykovy univerzity v Brně, mohla závidět leckterá šedesátnice.

Rodačka z Brna, která za svoji pedagogickou kariéru úspěšně »vychovala« několik generací studentů, zahájila vysokoškolská studia po 2. světové válce. Vybrala si přírodopis a zeměpis.

„V univerzitních budovách byla zima, v učebnách se topilo koksem a můj strýc coby ředitel v koksárně v Ostravě poslal do Brna vagon černého uhlí,“ vzpomíná Daruše, která během čtyřletého studia sama učila na základce v Ost r ova č ic ích. „Tehdy bylo málo kantorů,“ vysvětluje. Přírodovědeckou fakultu absolvovala v roce 1949, promoci ovšem nezažila. Studium pedagogických oborů tehdy končilo pouhým zápisem na ministerstvu školství do seznamu kandidátů profesury na středních školách.

Blesk Podcast: 16letá Eva z Třebíče umí 20 jazyků. Nebojí se ani etruštiny a japonštiny

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.