Výstava nalezeného komiksu Káji Saudka: Muriel a andělé v Tančícím domě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Výstava nalezeného komiksu Káji Saudka: Muriel a andělé v Tančícím domě

Berenika Saudková výstavu uspořádala tak, aby se návštěvníci mohli začíst a příběh Muriel odhalovat stránku po stránce.
Berenika Saudková výstavu uspořádala tak, aby se návštěvníci mohli začíst a příběh Muriel odhalovat stránku po stránce. ( Foto Aha! – Mária Rušinová, ČTK/K. Kestner)

Odevzdal ho do tiskárny, pak se však po výjimečném díle světoznámého malíře Káji Saudka (†80) na více než 50 let slehla zem! Když se znovu objevil, výtvarníkovi dědicové o něj osm let bojovali. Originál komiksu Muriel a andělé se nyní poprvé představuje veřejnosti v pražském Tančícím domě.

„Přátelé, nikdy bych nevěřil, že ještě někdy tyhle obrázky uvidíte. A stalo se.“ Takhle by určitě uvítal Kája Saudek (†80) návštěvníky nové výstavy, jak je o tom přesvědčena jeho životní partnerka Johana Saudková. Tajemné sklepení Galerie Tančící dům ode dneška vypráví ještě tajemnější příběh výjimečného komiksu Muriel a andělé, jehož originál se dlouhé dekády zdál nadobro ztracený a který výtvarník připravoval podle scénáře Miloše Macourka (†75). „Kája jej tvořil rok, den co den,“ popsala Aha! Saudková, která byla také trvalou múzou pro vznik mnoha jeho děl. „Muriel je ale Olga Schoberová (79), měla ji hrát, kdyby došlo na film. Já jsem pak na obálce druhého dílu Muriel a oranžová smrt,“ prozradila.

Prodej utnula policie

Jaký příběh se ukrývá za tímto nadčasovým dílem? „Originální kresby prvního dílu o Muriel, přes 130 velkých a těžkých papírových listů, skončily před plánovaným vydáním v tiskárně, kde se po nich po čase slehla zem,“ popsala Johana Saudková. Ona i autor sám byli zarmouceni, nevěřili, že stránky ještě kdy uvidí. Až dvacet let poté se ale objevily alespoň tiskařské podklady z roku 1969 a komiks v roce 1991 vyšel. V nevalné kvalitě a s náhradní obálkou. O dalších 20 let později se Murielin příběh objevil tak, jak jej Saudek stvořil. Společně s policií musela ale rodina zabránit aukčnímu rozprodání jednotlivých listů. „Po letech soudů se ale nakonec manželovo mistrovské dílo vrátilo domů, i když Kája sám se toho už nedožil,“ dodala Saudková.

Josef Čapek: Slavný umělec, který za své názory zemřel v koncentračním táboře

Video se připravuje ...

Bitva o autorská práva

Originál komiksu ukradl zaměstnanec tiskárny koncem 60. let, a když zemřel, jeho dědicové dílo prodali. Nový majitel ho chtěl zpeněžit v dražbě. „První informaci o tom, že komiks, ztracený v 60. letech existuje, jsem ani nevěřila. Až později, když chtěl příběh vydat kladenský nakladatel,“ přiznala Johana Saudková. Několikrát se sešla se ženou, která tvrdila, že dílo zdědila, k ničemu to ale nevedlo. Následovala soudní bitva o autorská práva i o zachování díla samotného. „Kája už se sám zapojit nemohl, ani potvrdit, jak všechno bylo. Tou dobou již několik let ležel v kómatu,“ vysvětlila výtvarníkova partnerka.

Nejzásadnější dílo

Jednotlivé stránky komiksu, které autorka výstavy Berenika Saudková (41, dcera Káji Saudka – pozn. red.) poskládala v takovém pořadí, aby se návštěvníci mohli i začíst, jsou klenotem výstavy Saudkových děl v galerii. „Muriel a andělé zřejmě představuje vůbec nejzásadnější dílo českého komiksu. Nikdy předtím ani potom zde nevznikla práce, která by byla svou progresivitou, ambiciózností a výtvarnou suverenitou podobně srovnatelná,“ konstatoval historik komiksů Tomáš Prokůpek.

Na prohlídku každý den

Název výstavy: K. Saudek: Muriel a andělé a další poklady

Kde: Galerie Tančící dům Kdy: do 31. 3. 2023, denně 9:00 až 19:00 hod.

Za kolik: dospělí 190,- Kč, studenti do 26 let a senioři nad 65 let 110,- Kč, držitelé ZTP 1,- Kč. 

Nejdražší obrazy vydražené v Česku

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.