Výročí od sebevraždy Bartošové (†48): Zničené osudy po její smrti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Výročí od sebevraždy Bartošové (†48): Zničené osudy po její smrti

Iveta Bartošová
Iveta Bartošová (Karel Kopáč)

Pomohla možná sobě, ale ublížila druhým. Když Iveta Bartošová (†48) dobrovolně skočila před 8 lety 29. dubna v 11.29 pod smrtící kola vlaku v Uhříněvsi, udělala nešťastnými mnoho blízkých lidí. A to nikoli na dobu určitou, ale do konce jejich života. Zničila především celý život synovi Arturu Štaidlovi (25) a mamince Svatavě (83). Přežít svoje dítě je to nejhorší, co se může stát. Iveta ale zpackala život i svému druhému manželovi Josefu Rychtářovi (64) a určitě její čin poznamenal i život sestry Ivany (56).

Když Iveta skočila pod vlak, Artur naštěstí už dávno bydlel u svého otce Ladislava Štaidla (†75) v rodinném činžáku v Apolinářské ulici. Zpěvačka sice napsala synovi dopis na rozloučenou, ve kterém mu odkazuje dům v Uhříněvsi, nicméně proč se rozhodla vzít si život, mu nevysvětlila. Artur samozřejmě dům prodal, nechtěl, aby mu cokoli připomínalo krušné chvíle spjaté s jeho mámou. Nešel jí ani na pohřeb a bohužel nemá, kde jí zapálit svíčku, neboť urnu s popelem si přivlastnil vdovec Rychtář a má ji doma v pokoji. „Myslím, že je to velmi špatně, kdo jiný má větší nárok na mámu než dítě? Vzít takhle Ivetu Arturovi, tak to se opravdu nedělá. I na mrtvou mámu má dítě nárok,“ prohlásila chůva Golda v roce 2019.

Otec Ladislav se snažil seč jen mohl, aby se Artur dokázal alespoň trošku vyrovnat se ztrátou matky, dařilo se mu to ale pouhých sedm let. Hudební boss podlehl zdravotním komplikacím spojeným s covidem. Z Artura se stal sirotek. Velkou oporou mu v těžkých chvílích byli jeho tři starší sourozenci Nejstarší Jirka (46) plní už dávno funkci takového druhého táty, takže mladík naštěstí nezůstal na světě úplně sám. Navíc Artura už v době smrti táty doprovázela půvabná přítelkyně. Nicméně z domu v Apolinářské, kde žil jako malý a potom už jako dospělý, se Artur vytratil a nikdo neví, kam. Díky dědictví po mámě a především tátovi se ale ve světě určitě neztratí a strádat po stránce finanční nebude nikdy.

Nová minisérie Iveta odhalí zajímavé momenty ze života Bartošové

Video se připravuje ...

Maminka Svatava, která žije v Ivetině rodném Frenštátu pod Radhoštěm, na dceru vzpomíná stále od rána do večera. „Co mám k tomu říct. Velice to utíká a pro mě je to stále velice smutná záležitost, ze které bolí u srdce. Jako každý rok zapálím u její fotky v pokoji svíčku a k tomu si na YouTube pustím její písničku Já se vrátím. Líbí se mi a po celou dobu se tam ukazují její moc hezké fotky,“ řekla Aha! Také zašla na hřbitov, i když tam má Iveta jen fotografii. „Nedávno tu byla Ivka ze Švýcarska, její dvojče, tak jsme tam byly spolu a zavzpomínaly,“ přiblížila. Těší se na seriál o Ivetiných začátcích, který bude mít na Voyo už v pátek premiéru. „Celou dobu držím pěsti, aby se to povedlo a lidem se to líbilo. Ale nemám Voyo, kde to poběží první, tak si musím počkat, až to budou vysílat na Nově. Třeba mi pošlou cédéčko. Uvidím,“ pokračovala. Ze současné doby nemá vůbec radost. „Je to z mého pohledu hrozná doba. Covid, válka. Já jsem ji zažila jako holka a nemohu se na to v televizi dívat. Nedělá mi ta hrůza dobře. Raději hraju v mobilu karty,“ konstatovala.

Sestra Ivana nemůže vidět koleje

Zpěvaččino jednovaječné dvojče Ivana místo sestřiny sebevraždy navštívilo za tu dobu pouze jednou. „Jen jednou jedinkrát jsem se odvážila zapálit svíčku v doprovodu mé přítelkyně na těch nešťastných kolejích,“ svěřila Ivana, která ono místo už nechce v životě vidět. „Raději pro Ivetu zapaluji svíčky v různých kapličkách, kostelích a krásných místech na mých cestách. Jako by byla Iveta se mnou,“ dodala zpěvaččina sestra, která léta žije ve Švýcarsku a pracuje tam v jednom lázeňském hotelu. Teď je ovšem i jednou z iniciátorů vzpomínkového koncertu na Ivetu s názvem Ve jménu lásky, který konečně proběhne 2. října v Lucerně. Hold tam Ivetě vzdají různí interpreti a dvě písně zazpívá i Ivana. „Moc se na koncert těším, protože bude v duchu nádherné práce, kterou nám má sestra věnovala,“ komentuje Ivetina sestra a dodává: „Pevně věřím, že Iveta v tu chvíli bude v tom nekonečném hudebním nebi s námi.”

Vdovec Rychtář pálí svíčku denně

Po smrti Ivety se její druhý manžel Josef Rychtář samozřejmě musel z jejího domu v Uhříněvsi vystěhovat. V současné době bydlí u Říčan v rodinném domě se svojí matkou a sestrou. Urny s Ivetiným popelem se rozhodl nikdy se nevzdat. Má ji doma na oltáříku s Ivetinou fotografií, andělíčky a vázou, kde denně vyměňuje čerstvé květiny. „Denně u urny zapaluju svíčku,“ říká Rychtář, který hned po Ivetině tragickém skonu u kolejí umístil dva křížky. Jeden v místě, kde Iveta skočila pod vlak, a druhý u kolejí, kde mu dráhy umožnily zřídit oficiální pomníček. Ke křížkům ale nechodí pouze jednou za rok, ale každého 29. v měsíci, a to přesně v 11.29. „Na Ivetku stále myslím, v mém životě nemůže existovat jiná žena,“ je přesvědčen Josef, který si ovšem stále klade otázku, co bylo bezprostředním impulzem tak strašného činu. A uvědomila si vůbec Iveta, že si život vzala v den, kdy má její manžel narozenin? „Na tohle mi už nikdy nikdo neodpoví,“ míní Rychtář, který má stále bezpečnostní agenturu, ale jinak žije staráním se o Ivetin prázdný hrob, dva křížky a o svoji nemocnou maminku, která se zotavuje z rakoviny. „A pomáhám doma samozřejmě se zahradou. To mě těší,“ netají vdovec.

První trailer minisérie Iveta: Slavná zpěvačka ožívá na Voyo

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.