Pavlína Wolfová o prodělaném zápalu mozkových blan: Chtělo se mi umřít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pavlína Wolfová o prodělaném zápalu mozkových blan: Chtělo se mi umřít!

Pavlína Wolfová
Pavlína Wolfová (archiv Pavlíny Wolfové)

Ocitla se na prahu života a smrti, několik týdnů o sobě vůbec nevěděla! S klíšťovou encefalitidou neboli zápalem mozkových blan bojovala Pavlína Wolfová (50) už před šesti lety, ale až nyní se primácká moderátorka svěřila s otřesnými vzpomínkami.

To, že je nemocná, pocítila už několik týdnů předtím, než ji museli v srpnu 2016 hospitalizovat na Bulovce. Několikrát navštívila svou praktickou lékařku, která ale její obtíže brala na lehkou váhu: „Říkala jsem jí, že mi opravdu něco je a trochu mi i škube ruka. Byla jsem tam asi čtyřikrát a pamatuji si, že to bylo strašně ponižující.“ Od své praktické lékařky se žádné pomoci nedočkala!

Byla to muka

„Skončilo to tak, že se jelo narychlo na Bulovku, kde mi fakticky zachránili život. Další tři týdny jsem o sobě nic nevěděla,“ popsala hororovou zkušenost Wolfová v pořadu Povídej na CNN Prima News. Podařilo se jí těžkou nemoc překonat, ale to nejhorší na ni teprve čekalo. Po propuštění z nemocnice se o ni starala maminka, zpěvačka Pavlína Filipovská (80), ale ani mateřská náruč není všespásná. „Nechtělo se mi žít. Nemohla jsem chodit, jenom jsem ležela a chtělo se mi umřít,“ vzpomínala Wolfová na těžkou rekonvalescenci.

Soutěživé spolužačky Wolfová a Fialová v Máme rádi Česko: Jsi hysterická!

Video se připravuje ...

Hodně zhubla

Kvůli nemoci hodně zhubla. Z velikosti 38 se stala 34, ale na takové proměně nebylo rozhodně nic pozitivního! „Vypadala jsem jako stará stanová kůže. Fakt to nebyla postava do bikin. To, že jsem si mohla koupit kalhoty z výlohy, mě ještě více táhlo ke dnu. Byla jsem vyřízená,“ svěřila se s psychickými problémy. Pomalu se ale začala zotavovat a nakonec dokázala najít i ztracenou radost. „Šla jsem do kavárny a nikdo mě nepoznal. Měla jsem na hlavě klobouk, seděla na sluníčku a měla pocit, že jsem v nebi. Seděla jsem tam a říkala si, že jsem to fakt přežila. Přežila jsem hlavně pro své děti,“ uzavřela dojemně své vyprávění moderátorka.

Záludná encefalitida

Onemocnění klíšťovou encefalitidou připomíná chřipku, po několika dnech obtíže odezní, virus se ale množí dál. Druhá fáze se ohlásí horečkami, přidávají se bolesti hlavy, světloplachost, poruchy paměti a spánku, závratě a svalový třes. Nemoc může být fatální, ale i po vyléčení mohou následky zhoršovat kvalitu života.

Pozor na předsudky!

Ženy se setkávají s chybnou diagnózou a podceňováním bolesti. Kvůli dřívějšímu vyčleňování žen z klinických studií nemáme potřebná data o ženském zdraví. Občas se přidá i škodlivý stereotyp o hysterii, a pacientky s chronickými potížemi tak mohou zůstat bez pomoci!

Adéla Gondíková: Jirka by do toho nešel, ale 100 tisíc by ho nakonec zlomilo

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.