Paní Jaroslavě je 105 let: Přeju si umřít, ale ... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Paní Jaroslavě je 105 let: Přeju si umřít, ale ...

Recept na dlouhověkost? Každý si musí ten svůj život zařídit sám, tvrdí oslavenkyně.
Recept na dlouhověkost? Každý si musí ten svůj život zařídit sám, tvrdí oslavenkyně. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, ČTK/Václav Šašek)

Paměť jí skvěle funguje, každý den čte noviny, sleduje televizi. Jaroslava Jízdná oslavila včera neuvěřitelné 105. narozeniny. A gratulace samozřejmě pršely ze všech stran.

Narodila se rok a půl před koncem první světové války, s manželem žili ve Velkém Meziříčí. Paní Jaroslava prodávala v obchodě, starala se o domácnost a hospodářství. Vychovali tři potomky, dva syny a dceru, má devět vnoučat. „Pravnoučata a další děcka ale už nespočítám,“ usmívá se. Čilá zůstala až do 99 let, kdy si nešťastně zlomila krček kyčelního kloubu.

V domově důchodců nedaleko Brna si s pomocí hole užívá alespoň procházky zdejší zahradou. Kdo by od čilé stařenky čekal radu, jak se dožít požehnaného věku, bude zklamaný. „Kdepak, vážení. Každý si to musí udělat po svém,“ říká nekompromisně.

Recept na dlouhověkost? Každý si musí ten svůj život zařídit sám, tvrdí oslavenkyně.

Podle vnučky Jany (61) je její babička svéráz. „Brzy ovdověla, ale dokázala se o všechno postarat. Věřím, že tady s námi ještě dlouho bude,“ řekla vnučka. O tom, že oslavenkyně dokáže sáhnout i po svérázném humoru, svědčí dotaz, jaké má v životě ještě přání. „Přeju si umřít. Ale na to je ještě dost času,“ odvětila s úsměvem stařenka. 

Vedou ženy

Nejstarší žijící osobou narozenou na území dnešního Česka je Anna Černohorská (112). Ta však byla v roce 1946 odsunuta do Německa a žije v Budyšíně. Oficiálně je tak v současnosti nejstarší Lidmila Junková z Letohradu, té je 109 let.

Jaroslava Jízdná s manželem Antonínem a dětmi ve čtyřicátých letech minulého století.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.