Herec Václav Kopta (56): Ujel mi vlak... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Herec Václav Kopta (56): Ujel mi vlak...

Václav Kopta
Václav Kopta (Jan Dařílek )

Za volantem autobusu už je profíkem, během karantény se herec Václav Kopta (56) jako řidič MHD dokonce živil. Je také vášnivým cyklistou a milovníkem lodí, za kormidlem je jako doma, zvládá i traktor. Když přišla nabídka na roli, ve které bude řídit vlak, neváhal ani minutu. A vůbec neřešil, že v ní nemá žádný text!

V novém filmu Mimořádná událost se rozjede kromě odbrzděného vlaku také sled neuvěřitelných situací, dialogů, komediálním prvkem je pochopitelně panika. „Díky tomuto filmu jsem si rozšířil šoférské portfolio, ten vlak obsluhuji, jede, já sedím za ovládacím panelem. Jízda se odehrála na bezpečné trati, která byla zcela bez provozu, a pod přísným dohledem profesionála,“ líčil nadšeně Kopta. Role mu připomínala slavné filmové grotesky už proto, že je němá.

Měla výhodu, nemusel studovat scénář ani se učit dlouhé texty. „My herci němých rolí scénář nedostáváme. Režisér mi jen prozradil to, že potřebuje zpoceného strejdu, který bude marně dohánět vlak, a mně se ta představa natolik líbila, že jsem roli vzal,“ dodává herec. „Všechno jsem to musel odehrát se zoufalým upoceným výrazem.“

OPĚT UZAVŘENÝ PROSTOR

Po komedii Vlastníci (2019), která si vysloužila rekordních dvanáct nominací na Českého lva ( a tři proměnila) a odehrává se pouze na členské schůzi vlastníků bytových jednotek, se právě vlak, také uzavřený prostor, stal hlavním dějištěm nového filmu režiséra Jiřího Havelky (41) Mimořádná událost. Inspiroval se skutečnou příhodou z Českomoravské vrchoviny, při které strojvůdce musel vystoupit kvůli poruše z vlaku a ten se rozjel vinou gravitace zpátky, aniž by ho kdo řídil.

Tvůrci Vlastníků představují Mimořádnou událost

Video se připravuje ...

„Trvalo to čtrnáct minut a my o tom natočili celovečerní film,“ prozradil režisér. Vlak ve skutečnosti ujel šest kilometrů, ve filmu je metaforou společenského ohrožení, sobectví, tradiční malosti. Je to absurdní, vtipné, hořké. A je tam i jemná paralela s Kalamitou (1980) Věry Chytilové.

Chlapi houpali vlakem

Část natáčení probíhala ve studiu, kdy vagón stál v ateliéru. A ubíhající krajina byla promítána na okolní stěny. Je to iluze, drobný podvod. Dva chlapi seděli na trámech zaražených v podvozku vozu a pohupovali se, aby SE vytvořila iluze drncajícího vlaku. „První dva dny si herci zvykali, že nejsou na reálné trati. A navíc bojovali s mořskou nemocí,“ prozradil režisér Jiří Havelka.

Jiří Havelka o svém novém filmu Mimořádná událost: Čekám miliony!

Video se připravuje ...

Víte, že... 

…film se zčásti točil na trati Kolešovice – Chrášťany? Vše probíhalo v horkém létě, herci, kteří se tísnili v malém prostoru, se ani neměli kam schovat.

…Václav Kopta má už od filmu Sněženky a machři svého kaskadéra? Jmenuje se Vítek a jezdil za něj na lyžích i skútru. V Mimořádné události ale postačil pán z komparsu.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (6. 2. 2022)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.