Kačer není sám! Ohrožuje nás nealkoholové ztučnění jater | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Kačer není sám! Ohrožuje nás nealkoholové ztučnění jater

Jan Kačer
Jan Kačer (Herminapress.cz)

Nemoci jater si většinou lidé spojují s pitím alkoholu. Proto režisér a herec Jan Kačer (85) nevěřil vlastním uším, když mu lékaři po testech v nemocnici sdělili, že má cirhózu. „Já nepiju,“ ujistil. Deník Aha! zjistil, že touto nemocí trpí každý čtvrtý obyvatel planety.

Nejhorší je, že nemoc o sobě dá vědět, až když začíná být zle. Jan Kačer patřil vždy ke střídmým umělcům, žádné noční pitky do rána. Když byl mladý, dojížděl za rodinou z Ostravy do Prahy a doslova usínal únavou ve vlaku vestoje. Neměl si kdy propít játra. Existuje nealkoholové ztukovatění jater, které může při neléčení postupně vést až k trvalému poškození tohoto důležitého orgánu.

Kačera čeká závažná operace srdce! A vdova Olga nesplnila Menzelovi přání

Video se připravuje ...

Tuto nemoc, kterou trpí až 25 % obyvatel planety, lze přitom léčit úpravou životosprávy a stav jaterních buněk pomáhají zlepšit například přírodní látky zvané esenciální fosfolipidy. Dochází při ní k nadměrné akumulaci tuku v játrech (tzv. steatóze jater) a jejich postupnému poškození. Může se časem rozvinout do jaterní fibrózy a posléze do cirhózy se všemi jejími komplikacemi. Dnes je to nejčastější příčina chronického onemocnění jater na světě.

„Přestože si, při potížích s játry, mnozí vybaví jako hlavní příčinu alkohol, jak již název nemoci napovídá, v tomto případě nemocní k jeho častým konzumentům nepatří,“ potvrzuje primářka Oblastní nemocnice Kolín MUDr. Emilie Niedobová a dodává: „Nejobvyklejším projevem NAFLD je únava nebo tlak v pravém podžebří. Až u poloviny pacientů se ale neprojevuje nijak, což je tím více nebezpečné.“

Pohřeb Niny Divíškové (†84): Zdrcený a statečný vdovec Jan Kačer dojemně nad rakví - o porodu i posledním přání

Video se připravuje ...

Cirhóza je konečná

Jde o konečné stadium poškození jater s těžkou poruchou jejich funkce. A bohužel je diagnostikováno stále častěji. „K nevratnému poškození jaterních buněk v případě chronických onemocnění nedochází náhle, proces obvykle trvá i několik let. Onemocnění postihuje převážně dospělé, varující je zejména nárůst výskytu u žen,“ říká praktický lékař MUDr. Michal Lazák (na snímku). Délka života se u cirhotiků zkracuje vůči průměru o 10 let, v České republice jich umírá ročně asi 2000.



Přečtěte si
Eva Korotvičková
30. 11. 2021 • 14:30

Konečně sklapnou nactiutrhači prezidenta,kteří trapně melou o Becherovce

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.