Kačer není sám! Ohrožuje nás nealkoholové ztučnění jater | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Kačer není sám! Ohrožuje nás nealkoholové ztučnění jater

Jan Kačer
Jan Kačer (Herminapress.cz)

Nemoci jater si většinou lidé spojují s pitím alkoholu. Proto režisér a herec Jan Kačer (85) nevěřil vlastním uším, když mu lékaři po testech v nemocnici sdělili, že má cirhózu. „Já nepiju,“ ujistil. Deník Aha! zjistil, že touto nemocí trpí každý čtvrtý obyvatel planety.

Nejhorší je, že nemoc o sobě dá vědět, až když začíná být zle. Jan Kačer patřil vždy ke střídmým umělcům, žádné noční pitky do rána. Když byl mladý, dojížděl za rodinou z Ostravy do Prahy a doslova usínal únavou ve vlaku vestoje. Neměl si kdy propít játra. Existuje nealkoholové ztukovatění jater, které může při neléčení postupně vést až k trvalému poškození tohoto důležitého orgánu.

Kačera čeká závažná operace srdce! A vdova Olga nesplnila Menzelovi přání

Video se připravuje ...

Tuto nemoc, kterou trpí až 25 % obyvatel planety, lze přitom léčit úpravou životosprávy a stav jaterních buněk pomáhají zlepšit například přírodní látky zvané esenciální fosfolipidy. Dochází při ní k nadměrné akumulaci tuku v játrech (tzv. steatóze jater) a jejich postupnému poškození. Může se časem rozvinout do jaterní fibrózy a posléze do cirhózy se všemi jejími komplikacemi. Dnes je to nejčastější příčina chronického onemocnění jater na světě.

„Přestože si, při potížích s játry, mnozí vybaví jako hlavní příčinu alkohol, jak již název nemoci napovídá, v tomto případě nemocní k jeho častým konzumentům nepatří,“ potvrzuje primářka Oblastní nemocnice Kolín MUDr. Emilie Niedobová a dodává: „Nejobvyklejším projevem NAFLD je únava nebo tlak v pravém podžebří. Až u poloviny pacientů se ale neprojevuje nijak, což je tím více nebezpečné.“

Pohřeb Niny Divíškové (†84): Zdrcený a statečný vdovec Jan Kačer dojemně nad rakví - o porodu i posledním přání

Video se připravuje ...

Cirhóza je konečná

Jde o konečné stadium poškození jater s těžkou poruchou jejich funkce. A bohužel je diagnostikováno stále častěji. „K nevratnému poškození jaterních buněk v případě chronických onemocnění nedochází náhle, proces obvykle trvá i několik let. Onemocnění postihuje převážně dospělé, varující je zejména nárůst výskytu u žen,“ říká praktický lékař MUDr. Michal Lazák (na snímku). Délka života se u cirhotiků zkracuje vůči průměru o 10 let, v České republice jich umírá ročně asi 2000.



Přečtěte si
Eva Korotvičková
30. 11. 2021 • 14:30

Konečně sklapnou nactiutrhači prezidenta,kteří trapně melou o Becherovce

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.