Prezident Zeman z nemocnice: V NEDĚLI JMENUJE FIALU PREMIÉREM | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Prezident Zeman z nemocnice: V NEDĚLI JMENUJE FIALU PREMIÉREM

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman (TN.cz)

Do domácí izolace by dnes měl být z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) propuštěn prezident Miloš Zeman (77). Ten tam byl ve čtvrtek opět »vrácen«, a to kvůli pozitivnímu testu na covid. Přesto plánuje zítra v Lánech jmenovat premiérem Petra Fialu (57, ODS).

Hlava státu byla ve čtvrtek na »svobodě « jen pár hodin. Test mu odhalil koronavirus, a tak Zeman putoval zpátky do ÚVN. Tam by ale moc dlouho pobýt neměl. „Pan prezident aktuálně nevykazuje příznaky virového onemocnění a je v plánu, nedojde- li k neočekávatelnému vývoji, propuštění v nejbližších dnech,“ oznámila mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Podle vyjádření Hradu má Zeman špitál opustit dnes.

Nový termín

Prezidentův pozitivní test zkomplikoval plánované včerejší jmenování Fialy premiérem. Hrad už ale našel nový termín. „Prezident republiky Miloš Zeman jmenuje Petra Fialu do funkce předsedy vlády v neděli dne 28. listopadu 2021 v 11.00 hodin na zámku v Lánech,“ sdělil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. A tento rychlý postup uvítal i šéf ODS. „Jsem rád, že pan prezident si uvědomuje závažnost situace a nutnost, aby v ČR byla rychle jmenována vláda,“ řekl budoucí premiér.

Fiala o Zemanovi s covidem a jmenování v Lánech: Budeme se snažit, aby to bylo co nejdůstojnější

Video se připravuje ...

Pravidla pro všechny

Fiala ale neví, jak přesně jeho jmenování v Lánech proběhne, když je prezident pozitivní a v izolaci, která má být podle pravidel čtrnáctidenní a bez návštěv. „Předpokládám, že dojde ke stanovení pravidel na základě dohody mezi ošetřujícím lékařem, hlavní hygieničkou a kanceláří pražského hradu,“ dodal předseda »modrých ptáků«. Jenže platí vůbec nějaká výjimka, aby se oba setkali? Podle ministerstva zdravotnictví a hlavní hygieničky Pavly Svrčinové (58) ne. „Výjimka z izolace není možná,“ uvedl pro Aha! mluvčí rezortu Daniel Köppl. A jak to vidí prezidentská kancelář? „Pracujeme na řešení, které bude v souladu se všemi pravidly,“ sdělil Aha! šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš (40). O přesné formě ceremoniálu bude pak hradní kancléř Vratislav Mynář (54) jednat se Zemanem po jeho propuštění.

NÁKAZA OD STRÁŽNÉHO »ANDĚLA«

Po čtvrtečním převozu hlavy státu do Lán měla o prezidenta na zámku pečovat společnost Senior Home Group, kterou vede exposlanec ODS a lékař Boris Šťastný (51). A právě její personál odhalil u Zemana covid. „U jednoho z pracovníků kanceláře prezidenta republiky, který ten den šel na směnu, jsme zachytili hraniční pozitivitu. Proto jsme ho hned odeslali do ÚVN na potvrzení PCR testem, a jelikož byl okolo poledne tento test také pozitivní, tak jsme přistoupili k plošnému testování všech pracovníků a samozřejmě i pana prezidenta,“ řekl Aha! Šťastný s tím, že se jednalo o pracovnici, která s hlavou státu přicházela často do osobního kontaktu během jeho hospitalizace. A kdo to je? Podle dostupných informací by se mělo jednat o blonďatou ošetřovatelku, která se jako strážný anděl už delší dobu stará o Zemana a byla také na videu při podpisu dokumentu o svolání ustavující schůze Sněmovny.

Ústavní právník Jan Kysela: SETKÁNÍ PŘES OBRAZOVKU ČI PLEXISKLO

Musí jmenovací ceremoniál proběhnout v osobní rovině? A jak by měl proběhnout podle Ústavy? Na to se Aha! zeptalo ústavního právníka Jana Kysely (47). Podle něho by se nemělo moc odchylovat od ústavních pravidel, jmenování by ale mohlo proběhnout on-line. „Třeba ve dvou místnostech propojeni obrazovkou, na jedné straně premiér podepisuje slib a prezident k tomu něco říká,“ řekl Aha! Kysela s tím, že toto může být možnost, jak by ke jmenování Petra Fialy premiérem mohlo v Lánech dojít. Nastínil ale i druhou možnost. Podle něho by se oba mohli sejít a oddělovat by je mohlo plexisklo.

Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán do nemocnice

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.