Pozor, vyletí vyletí ptáček: PRVNÍ ZEMANOVO FOTO PO MĚSÍCI! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pozor, vyletí vyletí ptáček: PRVNÍ ZEMANOVO FOTO PO MĚSÍCI!

Prezident se nechal na oddělení dlouhodobé péče zvěčnit s premiérem v demisi.
Prezident se nechal na oddělení dlouhodobé péče zvěčnit s premiérem v demisi. (Foto KPR, Aha! – D. Malík)

Po více než měsíci byl včera prezident Miloš Zeman (77) přeložen na běžný pokoj. V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) pro něj připravili lože na oddělení dlouhodobé péče, kde už může přijímat návštěvy. Hned se za ním stavil premiér v demisi Andrej Babiš (67, ANO).

A jelikož miliardář už nebude tím, kdo bude sestavovat novou vládu, šlo zřejmě spíš o zdvořilostní návštěvu. „Jsem překvapen, jak se panu prezidentovi zlepšil zdravotní stav a jak je na tom dobře. Je to dobrá zpráva,“ tlumočil novinářům po krátké schůzce. „Úřaduje normálně. Dnes podepsal několik zákonů. Když jsem ho navštívil naposledy, byl na lůžku. Dneska normálně seděl, normálně se bavil,“ dodal Babiš. S hlavou státu se naposledy setkal v Lánech 10. října těsně po volbách – právě z téhle schůzky pak Zemana vezla sanitka do špitálu.

Vypadá lépe

U příležitosti návštěvy pak někdo – zřejmě kancléř Vratislav Mynář (54) – oba muže »cvaknul«. Občané tak po takřka měsíci dostali příležitost spatřit svého prezidenta. Naposledy se totiž jeho obraz dostal ven 21. října, a to v rámci videa, jak podepisuje svolávání nové Sněmovny viditelně zesláblý a na lůžku intenzivní péče. Na fotce ze včerejška sedí v křesle, kam mu sice museli zřejmě pomoci (prezident dlouhodobě používá invalidní vozík), ale vypadá mnohem lépe.

Zeman by si přál mou kandidaturu na Hrad, řekl Babiš v Blesku. Co paní Monika?

Video se připravuje ...

Samá návštěva

Série návštěv v ÚVN bude pokračovat – samozřejmě v režimu nastaveném špitálem, tedy s respirátorem a v maximální délce 30 minut. Dnes by se měla »stavit« slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (48), která je v Praze na pozvání šéfa Senátu Miloše Vystrčila (61, ODS). A zítra by měl přijmout také lídra koalice SPOLU a šéfa ODS Petra Fialu (57), kterého pověřil sestavením vlády.

Co je oddělení dlouhodobé péče

Podle webových stránek ÚVN poskytuje oddělení dlouhodobé péče hlavně doléčení a stabilizaci zdravotního stavu. „...přijímá pacienty se stanovenou diagnózou, u kterých došlo ke zvládnutí akutního onemocnění a u nichž nelze důvodně očekávat zvrat stability zdravotního stavu vyžadujícího akutní lůžkovou péči,“ píše nemocnice. Zeman se ve střešovické nemocnici léčí od 10. října kvůli zhoršení svého chronického onemocnění. Jeho ošetřující lékař a ředitel nemocnice Miroslav Zavoral (67) ale o tom, co Zemanovi je, dlouhodobě mlčel. Prý si to nepřál sám prezident. Tajemství nakonec prozradil člen lékařského konzilia Pavel Pafko (81), který na Radiožurnálu naznačil, že se jedná o cirhózu jater. Podle něj také Zeman přijímá výživu žaludeční sondou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.