Sněmovna schválila pomoc v době covidu: Na koho se vztahuje? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sněmovna schválila pomoc v době covidu: Na koho se vztahuje?

Poslanci včera v rychlosti projednali tři zákony, které mají lidem pomoci finančně přežít.
Poslanci včera v rychlosti projednali tři zákony, které mají lidem pomoci finančně přežít. (Foto Aha! – K. Kopáč.)

Vládní návrhy pomoci firmám a občanům v době covidové pandemie včera schvalovala Sněmovna. Poslanci ale část vládních návrhů překopali podle představ budoucí pětikoalice SPOLU a PirSTAN.

Ve stavu legislativní nouze, tedy ve zrychleném řízení poslanci »odklepli« krizové ošetřovné. Podle vládního návrhu má činit opět 80 procent základu výdělku namísto běžných 60 procent. Nárok na ošetřovné tak budou moci čerpat všichni rodiče po celou dobu uzavření školy, třídy nebo při nařízení karantény. Poslanci ale rozšířili okruh pečujících lidí s nárokem na dávku. Jde zejména o péči prarodičů o vnoučata.

Blažek řekl priority pro českou justici. Od Zemana dostal radu o novinářích

Video se připravuje ...

Změna příspěvku

Budoucí vládní poslanci ale udělali změnu ve vyplácení denního příspěvku pro lidi v karanténě. Končící kabinet původně navrhoval, aby bonus až 370 korun denně dostali i ti, kteří se do karantény nebo izolace dostali od počátku listopadu. Nová sněmovní většina ale schválila, že zákon má platit až od 30. listopadu, a to jen do konce února 2022.

Podpora podnikatelům

Jako poslední bod měli poslanci na programu pomoc podnikatelům, společníkům malých s. r. o. a lidem, kteří pracují na dohodu. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společníci malých »eseróček« budou moci požádat o příspěvek až 1000 korun denně. Podpora je zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly tržby o 30 a více procent. Tzv. dohodáři pak mohou dostat 500 korun za den. Návrhy nyní ještě musí projednat senátoři a podepsat prezident.

Bartoš po schůzce se Zemanem: Mluvili jsme o dostupnosti bydlení, digitalizaci i stavebním zákoně

Video se připravuje ...



Přečtěte si
František Klapal
24. 4. 2023 • 22:11

Tak to já jsem to měl během koronakrize docela těžké. Kompenzace sice pomohly, ale dostatečné to určitě nebylo. Teď se ale situace naštěstí zlepšila a mému podnikání se zase daří. Dokonce teď přemýšlím i nad nákupem nových strojů do firmy. Jako dodavatele to zatím vidím na tuto firmu - http­s://ww­w.can­met.e­u/ Zná je někdo? Máte s nimi případně nějakou zkušenost?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.