Babiš kontra Bartoš: Kdo se stane premiérem? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Babiš kontra Bartoš: Kdo se stane premiérem?

Babiš versus Bartoš! Kdo vyhraje?
Babiš versus Bartoš! Kdo vyhraje? (CNC - Dan Černovský, Martin Sekanina)

Za necelé dva měsíce jsou klíčové sněmovní volby. Říjnové klání nabídne mnoho zajímavých soubojů. Zraky všech se budou nejvíce upínat hlavně k Ústeckému kraji, kde proti sobě stanou premiér Andrej Babiš (66, ANO) s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem (41).

Klání těžkých vah v Ústeckém kraji

V severních Čechách dojde k nejsledovanějšímu politickému souboji letošních voleb. Proti sobě se postaví dvě těžké váhy, premiér Andrej Babiš a lídr koalice PirSTAN Ivan Bartoš. Aby to bylo ještě zajímavější, náhoda tomu chtěla, že na Ústecký kraj padl los jako na region, kde se budou rozdělovat i hlasy voličů ze zahraničí. A to může ještě pořádně zamíchat kartami.

Praha: Dívčí válka

Boj o hlavní město mezi sebou svedou hlavně ženy. A v Praze rozhodně nepůjde o klání v rukavičkách, vždyť proti sobě kandidují jedna z tváří koalice SPOLU a šéfka »topky« Markéta Pekarová Adamová (36), Pirátsko-starostovské uskupení pak reprezentuje poslankyně Olga Richterová (36, Piráti) a do toho bude chtít v metropoli uspět i ministryně práce Jana Maláčová (40). Dokonce i komunisté sází v Praze na ženu, a sice na Martu Semelovou (61), která se netají svým obdivem ke Klementu Gottwaldovi. Ženskou barikádu pak bude chtít prolomit kandidát ANO poslanec Patrik Nacher (46).

Středočeský kraj:Superministr vs. rudý svetr

Zajímavé volební utkání nabídnou i střední Čechy. Tam totiž proti sobě nastoupí místopředsedové současné menšinové vlády ANO a ČSSD, Karel Havlíček (51, za ANO) a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček (42). Přitom Havlíček coby superministr, jenž řídí rezorty dopravy i průmyslu a obchodu, nechtěl ještě před pár lety o místě ve Sněmovně ani slyšet. Klín mezi vládní činitele se pak budou snažit vrazit opozičníci. Koalice SPOLU jako lídra nasadila ekonomického experta ODS Jana Skopečka (40) a druhá koalice pak šéfa STAN Víta Rakušana (43).

Babiš o sobě i Monice v Bílém domě: Jak to měli s nervozitou a „ztraceným“ bratrancem?

Video se připravuje ...

Jihomoravský kraj: Profesor proti »státní účetní«

Současnou strážkyni státní kasy a jednu z nejvýraznějších tváří současné vlády Alenu Schillerovou (56, za ANO) vyzve profesor, který si věří na premiérské křeslo. Je jím lídr koalice SPOLU Petr Fiala (56, ODS). Schillerová sice není členkou Babišova hnutí, i tak ale bude číslo jedna na kandidátce. A pranic v hnutí ANO nevadí, že ve Sněmovně zatím coby poslankyně nezasedla. Z prvního místa kandiduje také místopředseda ČSSD Roman Onderka (56), kterého na listinu dosadilo vedení partaje, což vyvolalo rozkol v jihomoravské ČSSD a na protest proti tomu odmítlo kandidovat hned 14 sociálních demokratů.

Moravskoslezský kraj: Hejtman a matadoři

V tradiční levicové baště – Moravskoslezském kraji – se pokusí co nejvíce hlasů urvat hned několik sněmovních matadorů. Jde o dosluhujícího ministra kultury a stálici sociálních demokratů Lubomíra Zaorálka (64, ČSSD) a místopředsedu ODS Zbyňka Stanjuru (57). O radikální voliče na severovýchodě republiky bude pak bojovat šéf SPD Tomio Okamura (49). A v neposlední řadě se bude o post ve Sněmovně ucházet i současný hejtman kraje Ivo Vondrák (62, ANO).

Královéhradecký kraj: Mlátička, ministryně i starostové

Hnutí ANO v královéhradeckém kraji postavilo do čela ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (50). Proti ní se postaví dlouholetý starosta Náchoda, poslanec a šedá eminence Jan Birke (52). Koalice SPOLU nasadila jako lídra dlouholetého starostu Trutnova Ivana Adamce (61, ODS) a sekundovat mu bude expředseda lidovců Pavel Bělobrádek (44). Komunisty povede poslanec Zdeněk Ondráček (52) přezdívaný jako »mlátička«.

Politolog: Jde hlavně o strategii

Podle politologa Jana Kubáčka si premiér, který má trvalý pobyt v Průhonicích u Prahy, vybral Ústecký kraj hlavně strategicky. „Protože premiér Babiš vede proti Pirátům velkou kampaň a jeho voliči z nich mají obavy,“ řekl Aha!. Právě na Ústecku může současný předseda vlády dostat co nejvíce preferenčních hlasů. „Před prezidentem pak může Andrej Babiš argumentovat, že se proti sobě postavili dva lídři (Babiš a Bartoš, pozn. red.) a ten, který vyhraje, bude mít větší právo na premiérskou pozici,“ dodal Kubáček s tím, že jde hlavně o symboliku. Podle něj se vyplatí sledovat i kampaň v Praze, kde jsou tvářemi stran hlavně ženy. „Bude zajímavé, zda budou otevírat jiná témata, či bude kampaň jemnější,“ uzavřel politolog.

Kecy a politika 15: Babiš X Bartoš - proč neseká mačeta?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.