Víťa Vávra (†68), idol z 80. let: SMRT V OSAMĚNÍ! Tajil nemoc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Víťa Vávra (†68), idol z 80. let: SMRT V OSAMĚNÍ! Tajil nemoc!

Lamače srdcí 80. let
Lamače srdcí 80. let (Foto: Lukáš Červený, archiv)

Velmi silná artróza ve čtvrtém stupni zad a kyčle, a k tomu přidavší se nádor na plicích, už nedovolil interpretovi slavné Citrónové holky dál žít. Vítězslav Vávra (†68), druhý manžel Věry Špinarové (†65), prohrál boj se svým nemocným tělem. Zemřel v osamění, neboť přerušil vazby na své syny.

Dívku Glorii a jiné slavné Vávrovy songy z 80. let už naživo nikdy neuslyšíme. „Ve čtvrtek ve 21:29 hod. umřel můj táta, Vítězslav Vávra. Měl nádor na plicích a jeho organismus byl příliš slabej na boj s ním. Bard český muziky, milovník života, patriot. I když se naše cesty před lety rozešly, bude mi chybět,“ informoval na Instagramu o smrti Vávrův syn Filip.

Mezi čtyřmi stěnami

Vávrovi, který také nazpíval titulní píseň k filmu Jak svět přichází o básníky, v posledních letech odešlo zdraví úplně, takže se musel vzdát své vášně pro hudbu a po rozvodu s mladou manželkou zůstal sám doma uvězněný mezi čtyřmi stěnami. „I lékaři a zdravotní sestřičky jezdí ke mně domů, jinak to nejde,“ prohlásil před rokem Vávra. „Moje zdraví se nelepší. Mám velmi silnou artrózu v zádech a v kyčli ve čtvrtém stupni, k tomu další zdravotní diagnózy. S tím se nikam nedobelhám, takže už ani nikam nechodím. Jsem zavřený doma, nemůžu ven, jsem rád aspoň za terasu, kterou mám u bytu,“ dodal zpěvák, o kterého se už po všech stránkách starala pečovatelka. Věra Špinarová byla Várova druhá manželka. Vydrželi spolu patnáct let. Ale manželství to bylo jenom na dálku.

Vyženěný syn

„Ona žila v Praze, on v Ostravě,“ řekl Aha! Adam Pavlík (46), syn Špinarové a jejího prvního manžela Ivo Pavlíka (†84). „Vávra mě vyženil. Bylo to ale už v době, kdy jsem žil s babičkou. Máma ho ponejprv milovala, stejně jako mýho tátu. Jenže oba ji potom podváděli, a tak se s nima rozvedla,“ dodal Pavlík.

Syn Filip: Nemluvili jsme spolu 17 let

„S tátou nemluvím přes 17 let. Ale máma s ním je v denním kontaktu. Podle všeho má prý rakovinu v posledním stádiu a může to být otázka dní. Čeká se na výsledky vyšetření. Je dlouhodobě nepohyblivý. Víc než rok neopustil byt. Život je krátkej, přátelé,“ citoval Filipův několik dní starý příspěvek server Život v Česku.

Vyženěný syn Adam: Neviděl jsem ho 20 let

„Asi dvacet let jsem ho neviděl. A po smrti mámy mě taky dost naštval, když prohlásil, že jsem ji uštval. Nechť je mu ale země lehká. Na svatbě jsem byl, té době už jsem žil ale s babičkou, nesamozřejmě jsem se s ním vídal stejně jako mámou," svěřil se Adam Pavlík.

Víťa Vávra (†68) se na hudební scéně pohyboval od 80. let. A za tu dobu prožil spoustu divokých mejdanů i avantýr, na které později rád vzpomínal. Svěřoval se ale i s láskou k hudbě a také ke své dcerce. V posledních letech zase se zdravotním trápením... Co na sebe během let prozradil? A co řekl v posledním rozhovoru pro Aha!?

O Věře Špinarové

Hudebník byl 16 let ženatý s legendární zpěvačkou Věrou Špinarovou (†65). Ačkoliv jejich rozvod probéhal poměrně bouřlivě, zpětně se na oba na vše dívali s nadhledem. „Problémem bylo, že jsme se každý věnovali jiné práci. Věrka žila v Ostravě a já zase v Praze. Ale jsem šťastný za to, že jsme zůstali přátelé i po rozvodu. Často jsme si volali. Ona byla taková, že neustále myslela na práci a poctivě se připravovala. Byla to nejlepší zpěvačka ve střední Evropě a neměla odejít takto brzy,“ svěřil se Vávra po smrti Špinarové v roce 2017.

Přiznal sex s 500 ženami

Když slavil v roce 2006 padesátiny, bilancoval buldozer dívčích srdcí své milostné avantýry. „Zkusmo jsem si to spočítal a vyšlo mi, že slečen, paní, babek, vdov jsem otestoval na pět stovek a ve valné většině to rozhodně nebyl promrhaný čas,“ svěřil se.

Rychlovka s mulatkou

Během manželství s Věrou Špinarovou, ještě za hlubokého socialismu, měli společný zájezd na Kubu. Zatímco Věra trávila volno u hotelového bazénu, Víťa šel do pokoje pro cigarety a věděl, že výtah obsluhuje hezká mladá mulatka... „Byla to jedna z nejkrásnějších rychlovek mého života,“ popsal Vávra ve svých pamětech. „Jelikož jsem měl v sobě dost alkoholu, orgasmus se dostavil až tak za sedm minut, zatímco ona byla za tu dobu hotová třikrát,“ napsal dokonce Vávra v knize Jsem pamětník?

O pivu a alkoholu

„Jsem vyznavačem národního nápoje, tedy piva, nepohrdnu ani šampusem či nějakým kvalitním panákem. Ale abych se městem potloukal s tupým výrazem opilce a blábolil z nacamranosti nesmysly, to už je dávná historie,“ dušoval se před 15 lety.

Hudba: Věčná láska

„Šílenství jménem hudba mě drží pořád. Sice to není jako kdysi, kdy jsme vyprodávali sály a kulturní domy, ale i tak jsem za bubny šťastný. Vystupujeme pro radost a za zanedbatelný peníz, což nás v žádném případě nemůže rozhodit. A sem tam také vyrazím zazpívat i na nějakou diskotéku, takže o kšefty nemám až tak velkou nouzi. Prostě jsem v pohodě,“ řekl Víťa Vávra v roce 2006 o hraní a zpívání s kapelou Hills.

O dcerce

Ze třetího manželství měl dcerku Viktorku, o které básnil, kdy mohl. „Jsem takový máma i táta, manželka má dlouhé směny, a tak nezbývá než se starat o dvouletou dceru. Ale dělám to rád, je to moje sluníčko,“ říkal v roce 2006. A hezký vztah jim vydržel, i když se s třetí manželkou rozvedl. „Ohledně dcery jsme se dohodli, že ji můžu mít kdykoliv. I klidně měsíc,“ řekl o 10 let později.

O kočce Báře

Vávra také dost lpěl na kočce Báře, která pro něj podle okolí byla skoro jako další dítě. Proto velmi těžce nesl, když v roce 2009 vypadla ze čtvrtého patra! „Máme ji sedm let. Úplně jsem se rozložil. Čtyři dny jen ležela, ani nežrala. Měl jsem obrovskou radost, když mě pak přišla přivítat,“ řekl tehdy zpěvák.

O artróze v kyčli

Divoké mládí, křepčení na koncertech a mejdanech se nakonec podepsalo na Vávrově zdraví. Legendární hudebník se potýkal s vleklými problémy s artrózou kyčle, která prý nešla v jeho případě operovat. „Pan primář to nedoporučuje. Mám zánět v těle, který se nedá vyléčit, je to složité. Řeším to prášky, ale nevidím perspektivu,“ řekl před pěti lety Vávra, který měřil 195 centimetrů, ovšem kvůli nemocné kyčli se o centimetr zmenšil.

O tom, jak byl v domácnosti

„Od padesáti jsem byl muž v domácnosti. Manželka měla výbornou práci, dělala vedoucí ve Fortuně, takže jsme se tak dohodli. Ona okamžitě po mateřské nastoupila do práce a já se staral o miminko,“ krčí rameny.

O tom, jak (ne)byl Slavíkem

Víťa Vávra byl s hity jako Citronová holka či Dívka z heřmánkové návsi v 80. letech hodně populární. Dokonce tolik, že si prý v roce 1981 měl jít i pro Zlatého slavíka. Ale podle něj na zásah z tehdejšího ÚV KSČ byl přesunut až na třetí místo a před něj byli dosazeni Michal David a Karel Gott. Na legendárního zpěváka ale kvůli tomu nezanevřel. „Dokonce to tenkrát už hlásili v rádiu. Dostal jsem nejvíc hlasů, ale ústřední výbor strany rozhodl, že taková mánička přece nemůže porazit Gotta. Ale pozor, to není nic proti Karlovi, kterého si nesmírně vážím. Je to perfektní člověk,“ prozradil Aha!.

O patálii s agentkou KGB

Během dvouměsíčního zájezdu v Sovětském svazu prý způsobil Vávra rozruch na jednom z tržišť, kde se pokoušel nepochopitelně vekslovat. Agentka KGB Raja údajně požadovala za neohlášení jeho přestupku sex až do konce pobytu. Víťu prý ale nakonec »vysvobodil« kolega Jiří Helekal, který se agentce (především v ložnici) až do konce pobytu české výpravy dobrovolně věnoval.

O socialistických honorářích

Dalo se za socialismu hraním v kapele a vystupováním v televizi finančně zabezpečit? „Tehdy určitě ne. Já měl třeba jeden konkrétní honorář, který činil 600 korun hrubého za jedno vystoupení. Jo, když jsme měli za jeden den tři koncerty, bylo to fajn. Ale to také nebylo pořád. Žili jsme si samozřejmě lépe, než lidé, kteří chodili na osm a půl hodiny do práce, ale na žádné zbohatnutí to nebylo.“

Poslední slova pro Aha!: Je ze mě invalida!

Artróza v kyčli zpěváka trápila a jeho stav se celkově zhoršoval. Na nákupy kvůli tomu musela chodit jeho dcera, která naštěstí mezitím už povyrostla. „Sotva se doma doplazím do koupelny, je ze mě invalida,“ přiznal v posledním rozvorou pro Aha! V něm vzpomínal také na léta strávená s Věrou Špinarovou. „Nic špatného jsem jí nedělal. Jen jsem měl ty holky. Ano, byl jsem nevěrník...“ sypal si popel na hlavu.

Exmanžel zesnulé Špinarové Víťa Vávra: Rozvod a neléčitelná nemoc!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mbmb
3. 7. 2021 • 18:25

VV naříkal že neměl peníze a soudruh Jakeš to řekl HZ hodná holka a půl mega P.Janda mio za rotace příjmy ,tak kde byl Vávra?!

zlobit
3. 7. 2021 • 17:45

Co má společného HZ a Vagner společného s Víťou ?

mbmb
3. 7. 2021 • 08:56

A sislava Zagorová s harpagonem Wagnerem nahrabali a nemají dost ani ted

mbmb
3. 7. 2021 • 08:54

Opravdová troska ! Nemá hlas a je primitiv co v hotelu Převálcoval babu

stařec
3. 7. 2021 • 07:39

Vávra k idolu měl tak daleko,jako k baletce z národního divadla

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.