Arenberger pryč, Vojtěch zpátky: Návrat »velkého Blondýna«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Arenberger pryč, Vojtěch zpátky: Návrat »velkého Blondýna«!

Velkostatkář Arenberger končí, vrací se superstar Vojtěch
Velkostatkář Arenberger končí, vrací se superstar Vojtěch (Blesk/ČTK/Říhová Michaela)

Česko už zase zažije výměnu ministra zdravotnictví. Kvůli majetkovým nesrovnalostem čelil tlaku novinářů, a tak šéf »horkého« rezortu Petr Arenberger (62, za ANO) oznámil svoji rezignaci. Premiér Andrej Babiš (66, ANO) už ale řekl jméno náhradníka. To byste neuhodli, do křesla se prý vrací Adam Vojtěch (34, za ANO). Nebýt to vážná věc, no, nepřijde vám to jako komedie? Pořádně ztřeštěná, na plátně by v ní mohl hrát francouzský herec Pierre Richard. Jde o takový Návrat velkého blondýna po česku...

Na Arenbergera se skandál s nesrovnalostmi v jeho majetkovém přiznání nabaloval jako sněhová koule. A asi toho bylo dost i na samotného ministra. Včera ráno tak premiér Babiš z Bruselu oznámil, že mu šéf rezortu oznámil rezignaci. „On to odůvodnil tím, že celá rodina je pod tlakem,“ řekl premiér. Následně vystoupil i sám Arenberger, který si postěžoval hlavně na mediální lynč. „Daně platím poctivě. Daňová přiznání mám v pořádku. Bohužel jsem nesprávně vyplnil majetková přiznání, a vytvořil tak prostor ke kreativním spekulacím,“ řekl odcházející ministr. Podle Babiše si Arenberger nechal špatně poradit ohledně majetkových přiznání, svoji práci ale prý dělal dobře. „Myslím, že tu funkci vykonával s péčí zodpovědného ministra. Mediálně se snažil,“ dodal premiér.

A premiér vytasil překvapivého kandidáta na funkci. „Už to můžu říci, ministr nebude pátý, ale čtvrtý a bude to Adam Vojtěch... Teď jsme se domluvili, že nastoupí a zůstane ve funkci až do konce této vlády,“ uvedl Babiš. Vojtěchovo znovujmenování dnes posvětí prezident Miloš Zeman (76), který podepíše jmenovací dekret. Vojtěch se včera ke svému návratu odmítl celý den vyjadřovat, učinil tak až večer. Není to nic, po čem jsem toužil,“ řekl Novinkám. cz s tím, že tomu tak asi mělo být. Vojtěch byl šéfem zdravotnictví od roku 2017 a také prvním, kdo poznal břímě pandemie. Symbolem se stala jeho unavená a ztrhaná tvář na tiskových konferencích vlády. Sám pak rezignoval v září 2020 po kritice stavu země v době pandemie, ale i nákupu drahých pomůcek či neprosazení rouškové povinnosti na konci loňského léta, kdy nedokázal přesvědčit premiéra Babiše, který svého ministra často kritizoval.

Politologové: Hlavní je, že odstoupil

Obrovsky podcenil vyargumentování skandálu s majetkem. To je podle politologa Jana Kubáčka důvodem odchodu Petra Arenbergera. „Také mu určitě nepomohlo vyjádření prezidenta Zemana, že je připraven ho vyměnit, což na něj začalo činit další tlak,“ doplnil Kubáček. Podle politologa Josefa Mlejnka zase vyvolává údiv návrat staronového ministra do funkce. „Je to dáno určitě tím, že je nedostatek kandidátů. Zároveň se mnohým lidem nechce nastupovat do vlády, která na podzim skončí, a ještě tomu ji čeká možná vyslovení nedůvěry ve Sněmovně,“ řekl pro Aha! s tím, že pro řadu lidí je to překážkou.

Velkostatkář z Vinohrad

Vše začalo tím, že Arenberger přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně vyšší majetek a příjmy, než udával v minulých letech. V přiznání dokonce uvedl více než 60 nemovitostí. Nakonec se ukázalo, že v kompletním výpisu Arenbergerův majetek čítá 160 nemovitostí. A jednu z nich pronajímá jako archiv vinohradské nemocnici, které do usednutí do ministerského křesla šéfoval. Další pochybnosti pak panují kvůli možným nedodržením podmínek koupě bytu s ordinací v centru Prahy. 

Jak dlouho vydrželi na »zdrávku« ministr ve funkci počet dní

  • Adam Vojtěch 13. 12. 2017 – 21. 9. 2020, 1013 dnů
  • Roman Prymula 21. 9. 2020 – 29. 10. 2020, 38 dnů
  • Jan Blatný 29. 10. 2020 – 7. 4. 2021, 160 dnů
  • Petr Arenberger 7. 4. 2021 – 26. 5. 2021, 49 dnů

Odcházení Petra Arenbergera: Ministr zdravotnictví oznámil rezignaci a promluvil o lynči

Video se připravuje ...



Přečtěte si
milan59
26. 5. 2021 • 09:48

No alespoň vidíte pisálci čeho jste tak brzy docílili ,tak a teď znovu na Adama.To se vám asi to PC bude brzy zavařený od denního kritizování.

hillaarkaa
26. 5. 2021 • 08:54

těžce placené vládní rošády a komedie Hlavně že slovenský pastevec má vše jisté a je čistý.Blil by jeden

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.