Ewa Farna na smutné vlně: Promluvila o POTRATU | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ewa Farna na smutné vlně: Promluvila o POTRATU

Ewa Farna s manželem
Ewa Farna s manželem (Aha! Martin Pekárek)

Potrat je velmi smutným zážitkem pro mnoho žen, ať už jde o potrat samovolný, nebo vyvolaný. Na toto téma promluvila i zpěvačka Ewa Farna, které je maminkou malého syna.

Zpěvačka Ewa Farna byla nedávno pozvána do podcastu U Kulatého stolu, kde si s tvůrci tohoto projektu povídala na nejrůznější témata. Vzhledem k tomu, že je Farna Polka a Polsko je jí velmi blízké, zeptali se slavné zpěvačky na to, co si myslí o situaci kolem potratů v již zmíněné sousední zemi. Tamní ženy mohly do nedávna na potrat z důvodu znásilnění nebo incestu, ohrožení zdraví matky a také tento zákrok mohly podstoupit, když bylo zjistěno, že je plod poškozený, a dítě by se tak mohlo narodit mrtvé či postižené.

Nedávno se však polská vláda rozhodla zakázat možnost jít na potrat za předpokladu, kdy na základě povinných screeningů vychází, že se potomek nenarodí fyzicky a geneticky zdravý. Žena by si tak takový plod musela ponechat bez ohledu na stupeň možného postižení. Poláci se tak rozhodli organizovat velké protesty proti vládě i jejímu rozhodnutí. Co si o potratech a této situaci myslí známá zpěvačka?

Já, abych byla správně pochopena, nejsem „pro potratová“, ve smyslu že se to nebude řešit  a pak se bude chodit na potraty, ale myslím si, že je něco špatně v systému, když se žena nemůže rozhodnout sama s ohledem na své zdraví, svůj osud. Když máš nemocné dítě, jakože vážně nemocné dítě, tak za prvé se musíš připravit na to, že třeba ve velmi útlém věku umře, nebo ho doktoři musí porodit mrtvé. To je strašné a těžké téma… Vlastně tam o tom rozhodnou pánové, kteří žijí s kočkami, je jim sedmdesát a nikdy neměli rodinu a jedou jenom po tom, aby to bylo dle kostela...," zmínila zpěvačka reálné dopady, které takové nařízení může přinést.

Ewa Farna poprvé na módní přehlídce: Jsem pyšná na svůj styl!

Video se připravuje ...

„Já jsem věřící. Jsem evangelík, věřím v Boha, ale instituce kostela je jiné téma a myslím si, že by se to nemělo plést s politikou dohromady. To je můj názor, když se mě na něj ptáš... Já jenom vím, že to ty ženy pobouřilo… Já věřím v Boha, na potrat bych nešla, ale je to něco jiného než říct, že já věřím v Boha a já ti to zakazuju, takže je to těžký téma, ale zároveň jsem cítila, že ty ženy chci podpořit,“ nechala se slyšet Ewa, která zmínila, že problematiku ráda probere s někým zasvěceným, kdo ji poučí, proč by to tak mělo být. I když v tom prý osobně žádný logický argument není schopná vyčíst. Zvlášť pokud by se zrušily všechny doposud platné výjimky, kdy lze ještě umělé přerušení těhotenství podstoupit. „Ve finále se to nejvíc dotkne těch chudších částí Polska, kde si nemůžou dovolit říct si, tak jo, tak jedeme do zahraničí do kliniky soukromé," obává se Farna. 

Tohle je emoční věc, jako ženská ti to říkám tak, že si to sama nedokážu vůbec představit, ale můj recept na štěstí nemusí být recept na štěstí někoho jiného… Pokud se takový zákon zavádí, tak si myslím, že by bylo fajn, nebo tedy četla jsem to od těch lidí, co tam chodí na ty protesty, zajistit pomoc po narození nemocného miminka. Aby měli psychologickou pomoc, finanční pomoc… A ty děti potřebují třeba nějaké přístroje a tam ta pomoc toho státu asi není dostatečná, takže se bojí, že to ti lidé prostě nezvládnout,“ dodala zpěvačka, která ožehavé téma nechtěla rozebírat detailněji, protože sama konstatovala, že není na tuto problematiku expertem.

Štaidl měl přání, které si nestihl splnit. A Farna ukázala nové tělo. Jak to dokázala?

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.