Iva Janžurová slaví 80! Tajemství jejích slavných rolí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Iva Janžurová slaví 80! Tajemství jejích slavných rolí

Iva Janžurová
Iva Janžurová (Profimedia)

Původně chtěla být učitelkou, jako její rodiče. Pak se ale Iva Janžurová rozhodla pro herectví a zůstala u něj celý život. Milovala převleky, měnila paruky, nebránila se vousům a několikrát se převlékla za muže. Milovala komedie, nic bláznivého jí nebylo cizí. Do všeho šla s chutí a nadšením – a to jí zůstalo i v osmdesáti.

„Jednou se mě zeptal jistý divadelní režisér, co budu dělat. A já řekla: Teď budu režírovat film. A on: Kdo vám ho napíše? Já na to: Sama! Kdo tam bude hrát? Já,“ směje se herečka. „Jsem ráda individualista. Tehdy jsem žertovala, ale pak jsem se přistihla, jestli taková zmínka člověka nějak nerozjede. A já jsem schopna se rozjet do několika směrů,“ dodává. Napsat filmový scénář má v plánu stále.

JSEM HODNĚ KRITICKÁ!

„Nedělala jsem to špatně, říkám dnes o filmech z 60. či 70. let, kdy jsem k sobě byla hodně kritická. A jsem pořád. Vždycky hodnotím špatně, dávám si špatný známky! Pokaždé se tam najde něco, co bych vylepšila,“ hodnotí se sama herečka. Až s odstupem let je schopna uznat, že filmy, které točila, stály za to. „Měla jsem štěstí na scénáře. Byla to doba báječných autorů a já měla obrovský štěstí na střídání žánrů. Zahrála jsem si od vážného Kočáru do Vídně až po bláznivé komedie, jako Pane, vy jste vdova. Že to se dnešním herečkám už možná nenaskytne. Už nejsou takoví scenáristi,“ konstatuje.

DUBLÉRKA PO PORODU
Zámek (1968)
Měla sedmadvacet, krátce po škole. Už tehdy si zahrála i v zahraničním filmu. S Němci točila Kafkův Zámek. Vyhlédli si ji ve snímku Kočár do Vídně. Nepotřebovala speciální kostým, paruku ani líčení, ale mělo to jeden háček. „Když mě dovezli do Rakouska, tak mi sdělili, že v tom filmu budu v jedné scéně nahá. Chtěla jsem, ať mi dají auto, že jedu do Prahy. Že nejsem ta Češka, co se za valuty bude svlíkat ve filmu. Skutečně jsem odjela,“ vzpomíná na natáčení herečka. „Za tři týdny mi volali, jestli bych přistoupila na to, aby ty scény za mě udělala dublérka. Jenže mně nedošlo, že potom si mě s ní divák propojí. Když jsem tam přijela, říká mi jeden rakouský herec: To jste neudělala dobře, ona je po porodu a nevypadá moc pěkně. Když jsem pak film jednou viděla, tak jsem si zacpávala oči,“ smála se.

Iva Janžurová slaví krásných a úctyhodných 80 let.

Video se připravuje ...

RANDE S KRISTIÁNEM
Světáci (1969)
Silné herecké obsazení, dámy Bohdalová, Jirásková a Janžurová, pánové Brodský, Sovák, Libíček. Dámy v nočním podniku ve svůdných šatičkách, Iva s mohutným příčesem. Vynikající výkony, skvělý situační humor. A k tomu prvorepubliková noblesa, kterou filmu dodal Oldřich Nový, slavný filmový Kristián. „Často říkám, že to pro mě bylo jako zázrak, že jsem se s ním sešla. Předtím jsem ho letmo potkala sedět u baru, když hrál něco v Činoherním klubu. Byl tak dojemný, že mě začal zvát k sobě na návštěvu. Nevěděla jsem, co si pod tím mám představit, ale vůbec mě to tehdy nepohoršilo, bylo to příjemný. Jenže k tomu nikdy nedošlo,“ vypráví herečka.

Více zajímavostí o filmových rolích legendární herečky se dočtete v tištěném vydání Nedělního Aha!

Iva Janžurová slaví 80! Připomeňte si její nejslavnější role!

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.