Královna den po svých 95. narozeninách: Jen 13 dnů na smutek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Královna den po svých 95. narozeninách: Jen 13 dnů na smutek

Britská královna Alžběta II.
Britská královna Alžběta II. (Reuters)

Se smrtí nejbližšího se člověk vyrovnává měsíce, i roky. Většinou ale bolest ze ztráty nezmizí nikdy. Královna Alžběta II. tolik času na smutek nemá. K vladařským povinnostem se musí vrátit čtyři dny poté, co pohřbí svou celoživotní lásku, prince Philipa (†99), a jen den po svých 95. narozeninách.

Od minulého pátku, kdy její choť zemřel, drží královna i celá její země osmidenní státní smutek. Truchlení pak vyvrcholí v sobotu na Windsorském panství v kapli sv. Jiří, kde bude mít vévoda z Edinburghu pohřeb. A ač by pak panovnice dost možná chtěla zůstat se svými nejbližšími a daleko od pozornosti médií z celého světa, čeká ji práce. Jak uvedl britský deník Evening Standard, vrátí se do ní už příští čtvrtek – tedy 13 dní po smrti manžela a čtyři dny po uložení rakve s jeho ostatky ve Frogmore Gardens. Rovněž to také bude den po jejích narozeninách (21. dubna), které zřejmě budou jedny z nejsmutnějších, jaké kdy prožila.

Parlament zahájí s Charlesem

Jednou z nejdůležitějších akcí, které má Alžběta II. ve svém nabitém diáři, je slavnostní zahájení nového zasedacího období parlamentu naplánované na 11. květn. Hovoří tam obvykle z trůnu, v hermelínovém plášti, donedávna dokonce s britskou imperiální korunou na hlavě. Tuto událost vynechala královna pouze dvakrát – v letech 1959 a 1963, kdy byla těhotná. Očekává se, že ji na slavnost tentokrát doprovodí princ Charles, což už se stalo i dřív, když byl Philip indisponován.

Bolest léčí prací

Královna se ale prý nechala slyšet, že hodlá pokračovat v co největším počtu svých povinností, aby zaplnila obrovskou prázdnotu po Philipovi. Právě on ji totiž na většině akcí doprovázel a byl jí přes 70 let největší oporou. Nově ji prý budou dělat garde synové Charles (72) a Edward (57) s manželkami, dcera Anna (70) nebo vnuk William (38) s chotí Kate (38).

Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.