Cestovatel Zikmund oslaví 102! Proč odešel z vily, kde žil 70 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Cestovatel Zikmund oslaví 102! Proč odešel z vily, kde žil 70 let

Dům, kde Miroslav Zikmund žil od roku 1953.
Dům, kde Miroslav Zikmund žil od roku 1953. ( Foto Aha! – Slávka Červená, Nadační fond Zikmundova vila, Muzeum jihovýchodní Moravy, ČTK/D. Glück)

Skvostnou vilu cestovatele a spisovatele Miroslava Zikmunda (101) mohli ve Zlíně kromě jeho přátel obhlížet lidé jen zvenku. To změní Nadační fond Zikmundova vila, který umožní nahlédnout do domácnosti světové legendy.

Činnost zahájí fond zítra, symbolicky v den světoběžníkových 102. narozenin. Jeho předsedou a novým majitelem vily je zlínský podnikatel Čestmír Vančura, jenž je také prezidentem zlínského filmového festivalu. „Posláním fondu je kromě nezbytné rekonstrukce vily, jejího mobiliáře a zahrady také postupné zpřístupnění místa odborné i laické veřejnosti nebo organizování vzdělávacích, kulturních a reprezentativních akcí,“ řekl Vančura.

„Chceme zvyšovat povědomí o odkazu díla Miroslava Zikmunda, ale také o fascinující historii domu, která je propojena s historií našeho města a s jejími prvními obyvateli, s Josefem Januštíkem (první hejtman, pozn. red.) a režisérem Elmarem Klosem a také jeho architekty, staviteli a slavnými návštěvníky,“ popsal. Zikmund má ve vile stále trvalé bydliště. Od prosince 2016 většinu času tráví u životní partnerky Marie Malacílkové. Loni dům opustil definitivně.

Prožil jsem tam šťastných 70 let

„Nechť tento dům skýtá svým obyvatelům pocit štěstí v práci pro blahobyt lidu, pro rozvoj Zlínského kraje a československé republiky,“ tak zní úryvek z pamětní listiny, kterou našel cestovatel při rekonstrukci vily v roce 1953. „Prožil jsem tam skutečně šťastných a pracovně tvůrčích 70 let,“ řekl loni. Po dlouhém zvažování dospěl začátkem minulého roku k rozhodnutí předat milovaný dům dál.

Tak jsem si to přál

„Na doporučení blízkých přátel jsem za účelem prodeje vily oslovil Čestmíra Vančuru. Předložil projekt, ze kterého byl patrný jeho záměr týkající se citlivé rekonstrukce vily a způsobu jejího dalšího veřejného využití. Byl velmi blízký mým vlastním představám. Udělalo mi to radost. Tak jsem si to přál. Jsem rád, že této unavené a krásné dámě se zase dodá energie a smysl,“ vyjádřil se Miroslav Zikmund.

Jako na návštěvě

Vilu si vezme do parády architekt Petr Všetečka. „Dům chceme nechat v podobě, jak ho pan Zikmund obýval. Při rekonstrukci postupovat velmi šetrně. Aby člověk měl pocit, že přišel na návštěvu. V suterénu plánujeme zřídit novou návštěvnickou místnost. V přízemí měl prostory pro hosty, o patro výš pracovnu. Do té se bude zřejmě jen nahlížet,“ nastínil Všetečka, který se podílel například na rekonstrukci Baťova památníku. Revitalizace čeká i rozlehlou zahradu.

Historie díla

Vila byla postavena ve funkcionalistickém stylu firmou Baťa roku 1935 zřejmě podle projektu Františka L. Gahury. Zikmund ji koupil v roce 1953 od oscarového režiséra Elmara Klose a za pomoci architekta Zdeňka Plesníka ji nechal přestavět. Vybavení navrhoval designér Miroslav Navrátil. Ale zapojil se i sám Zikmund. První rok v domě kromě manželů Zikmundových bydleli i novomanželé Hanzelkovi, kteří si nechali postavit vilu vedle.

Víte, že...

...v domě je zachovaný interiér, kterému vévodí ohýbaný nábytek, tisíce knih a stovky unikátních předmětů získaných z cest po celém světě?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.