Skutečná praprapravnučka Němcové! JE TO UČITELKA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Skutečná praprapravnučka Němcové! JE TO UČITELKA

Zuzana Bubílková s Renatou Němcovou
Zuzana Bubílková s Renatou Němcovou (Reprofoto ČT, ara)

Kdyby ji sešněrovali do korzetu z 19. století, nikdo by snad ani nepoznal, že to není skutečná Božena Němcová (†41). Na rozdíl od Ani Geislerové (44), která hrála spisovatelku ve 3. díle minisérie Božena, je jí praprapravnučka Renata neskutečně podobná.

Má tmavé vlasy jako ona, světlou pleť jako ona a snad i ten plachý úsměv, který na svém obraze zachytil Josef Hellich (†72). Jedna z posledních pokrevních příbuzných literární ikony Národního obrození Renata podobu se svou prapraprababičkou nezapře.

Je to učitelka

„Není to stylizace, prostě jsem se tak narodila, vypadám, jak vypadám a dřív jsem ještě nosívala sepnuté, stažené vlasy, takže pak jsem jí byla vizuálně ještě o něco podobnější,” prozradila Aha! Renata Němcová, která pracuje jako speciální pedagog, respektive logopedka a učitelka.

Našli jsme pravnučku Boženy Němcové: Z té podoby až mrazí!

Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Slavné příjmení

A podobně jako slavná příbuzná má dva syny a jednu holčičku, naštěstí ale nesdílí její nešťastný osud – Boženin nejstarší syn Hynek (†15) totiž zemřel. „Na své příjmení jsem hrdá, i všechny moje tři děti ho mají, domluvili jsme se na tom s manželem,“ prozrazuje s tím, že bohužel moc přímých vzpomínek na autorku Babičky v rodině nezbylo. Ztracené vzpomínky „Moc na ni vzpomínat nemůžeme, protože tam není ta kontinuita přímého předávání informací, všichni zemřeli dříve, než svým dětem mohli něco vyprávět. Třeba dědeček mého otce zemřel deset let předtím, než se jeho syn narodil,” netají se s tím, že mají jen domněnky, názory, útržky vzpomínek předků. Poslední díl minisérie Božena sledujte v neděli 24. ledna od 20:10 na ČT 1.

Zuzana Bubílková: V té době by žít nechtěla!

„S pravnučkou Boženy Němcové Renatou jsem dělala rozhovor na autogramiádě potomků slavných, kterou organizoval knihkupec Vratislav Ebr. Renata budila pozornost už jen svou podobou s Boženou Němcovou, má mléčnou pleť, černé vlasy, a dokonce přišla v šatech z té doby. Lidé se zastavovali a hleděli na ni jako na zjevení. Když jsem se jí ale ptala, jestli by v té době chtěla žít, poměrně radikálně řekla, že ne. Ani se jí nedivím, když se teď dívám na ten seriál a vidím, s čím vším se ženy musely vypořádat. Byla velice milá, až nesmělá. Vím, že pracuje jako speciální pedagožka a logopedka a příjmení Němcová si nechala, aby zachovala rodinné jméno a tradici.“

 



Přečtěte si
Alva
18. 1. 2021 • 15:53

Oprava-blamala!

Alva
18. 1. 2021 • 15:52

Ale, jsme podobní pračlověku?, nebuďte přízemní.To je pro Blanska.

Alva
18. 1. 2021 • 15:51

Ale, jsme podobní pračlověku?, nebuďte přízemní.

blamal
18. 1. 2021 • 13:22

No, oblicej ma tato pani Nemcova naprosto jiny, nejak nechapu, proc autor pise takove kraviny o obrovske podobe; uplne jiny tvar nosu, oci,brady..... takze podoba je zde prave tou stylizaci do originalu tj. uces atd.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.