Ze zákulisí seriálového hitu Božena: Proč Strach odmítl kšeft? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ze zákulisí seriálového hitu Božena: Proč režisér Strach odmítl kšeft?

Tajemství seriálového hitu Božena! Co všechno mohlo být jinak? Sex, násilí i režisér
Tajemství seriálového hitu Božena! Co všechno mohlo být jinak? Sex, násilí i režisér (Martin Hykl, ČT, archiv)

Přes 1,7 milionu diváků, kteří po čtyři nedělní večery sledovali na ČT1 nově zfilmované životní osudy spisovatelky Boženy Němcové, možná netuší, že minisérie Božena mohla vypadat jinak! Česká televize totiž vybírala z několika námětů od různých autorů. Na režii byl pak osloven Jiří Strach (47), který však odmítl, protože nesouhlasil s pojetím Josefa Němce jako sexuálního násilníka!

Celý příběh televizní Boženy se začal psát zhruba před pěti lety. Kreativní producent ČT Michal Reitler (50) oslovil k napsání scénáře jednu z královen televizních seriálů Lucii Konášovou (52) a dále spisovatelku Martinu Komárkovou (58). „Obě zaslaly koncepci, jak by chtěly Boženu pojmout. Zvolili jsme koncept druhý (Komárkové, pozn. red.),“ prohlásil Reitler.

Anděl Páně

Konášová se ale nechtěla vzdát a pokusila se scénář přepsat. Postavila ho na lásce manželů Němcových. „Josef Němec nebyl žádný psychopatický sexuální násilník a ženu skutečně miloval. Velkoryse jí odpouštěl věci, jež by i dnes byly za čarou. To on se o ni trpělivě staral, když umírala, a především pečoval o její literární odkaz,“ popsala pro MF Dnes Konášová. Její scénář, který pracovně nazvala Křehčí než míšeňský porcelán, dostal dokonce podporu Státního fondu kinematografie. A režírovat ho měl právě Jiří Strach, s nímž v roce 2005 vytvořila divácky úspěšnou pohádku Anděl Páně na motivy pohádek Boženy Němcové.

Buď, anebo...

Na Kavčích horách ale vlídný scénář Konášové shodili ze stolu a Strachovi nabídli režii drsnější Boženy, kterou napsala Martina Komárková s dramaturgyní Hanou Wlodarczykovou. Režisér to ale odmítl. „Nemám v plánu toto nijak výrazně rozebírat. Takový je život v naší branži. To je mé plné právo buď nabídku přijmout, nebo odmítnout,“ nechtěl více celou událost pro deník Aha! komentovat Strach.

Němcovou už chtěla točit Věra Chytilová (†85)
A hrát ji měla hvězda Ordinace Šinkorová!

Zfilmovat příběh největší české spisovatelky chtěla i legendární režisérka Věra Chytilová (†85). K realizaci jejího snu bohužel nedošlo...

5 nejoblíbenějších pohádek Jiřího Stracha?

Video se připravuje ...

Velmi dlouho plánovaný projekt jí podle pamětníků poprvé překazila nepodařená privatizace Filmového studia Barrandov v 90. letech. Jeho vedení původně Chytilové schválilo na natáčení tehdejších 30 milionů korun. Nakonec ale projekt stoplo a finančně dalo přednost filmu Obecná škola. Režisérka se ale nevzdala a v roce 2008, krátce před svou osmdesátkou, se pokusila o natáčení znovu. Do role Boženy chtěla tehdy obsadit Danielu Šinkorovou (48), v té době představitelku populární Gity Petrové z Ordinace v růžové zahradě. „Už je to dávno... Asi jsem se hodila typově, ale zůstalo to ve fázi nápadu. Ke castingu již nedošlo,“ potvrdila deníku Aha! sama herečka. Z nedostatku financí ale z projektu sešlo i podruhé a Chytilová už nikdy film o Boženě Němcové nenatočila.

Upoutávka na seriál Božena o životě spisovatelky Boženy Němcové

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.