100 let od narození Brodského: Z jeho rodné čtvrti je ghetto! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

100 let od narození Vlastimila Brodského: Z jeho rodné čtvrti je ghetto!

Vlastimil Brodský
Vlastimil Brodský (Foto Aha! – Michal Charbulák, město Ostrava)

Kdyby býval Bróďa žil, asi by vlastním očím nevěřil. Kdysi slavná ostravská čtvrť Hrušov zpustla, téměř 30 let takřka neexistuje. Málokdo ví, že právě tady se přesně před 100 lety geniální herec Vlastimil Brodský (†81) narodil.

Kulturou kypící ostravská čtvrť Hrušov díky průmyslu prosperovala, hercův rodný dům stával přímo na zdejším náměstí. Tady Bróďa žil do svých gymnazijních let, než se odstěhoval s rodiči do Prahy. Brodský o Hrušovu mluvil často jako o »černé díře«, později však na něj s láskou vzpomínal. „Měl jsem rád procházky kolem řeky Odry, ohníčky v polích a romantiku zříceniny hradu Landek,“ říkával. Stejně tak si pamatoval zápach hrušovské chemičky. „Dýchej jen nosem!“ říkávala mu prý babička.

Vztahy Brodských: Kdysi je spojil jen alkohol! A Trojan promluvil o noci s Emmou

Video se připravuje ...

Zatímco Brodský se v Praze prosadil jako divadelní herec a později velká filmová hvězda, s jeho rodištěm to šlo z kopce. V 70. letech sem začali komunisté sestěhovávat nepřizpůsobivé, hřebíčkem do rakve upadající čtvrti byly povodně v roce 1997. „Poškozené domy se jen udržují, ostatní byly strženy. Nic tady nezůstalo, jen romská ghetta,“ zoufali si místní a houfně se stěhovali pryč. Brodského rodiště zarostlo křovím a plevelem. Nyní tu však ostravští radní vyjednali průmyslovou zónu a míní: „Hrušov ještě neřekl své poslední slovo!“

Další slavní rodáci

Z Hrušova pocházejí další velké osobnosti tuzemské kultury. Například herec Karel Fiala (†95), představitel jedinečného Limonádového Joea, nebo skladatel a dirient Vlastimil Juřena (†85). A také Marie Rottrová (79), která má ke čtvrti, ač její rodný dům tu už také nestojí, stále srdečný vztah. Poslední zdejší původní památku, kostel Sv. Františka z konce 19. století, zachraňovala benefičními koncerty. Její tatínek v kostele kdysi hrával na varhany.

Zatím jen beznaděj

Posledních více než dvacet let patřil Hrušov mezi nejhorší ostravské adresy. Severní část prakticky neexistuje, jižní je jedno velké ghetto. Bydlí zde sociálně slabí, neplatiči, velká většina zbylých obyvatel nemá práci. Zakládaly se zde černé skládky a veřejný prostor nebyl téměř nijak udržován. Počet obyvatel klesá.

Budoucnost? Lehký průmysl!

Sever Hrušova zpustl, ale letos ožívá. Zmizely keře i skládky a prostor obsadily bagry a náklaďáky. Ostrava totiž našla investora, který zde začal budovat zónu lehkého průmyslu. „Prostor konečně opět ožije lidmi a bude smysluplně využit, což mne velmi těší. Na region to bude mít velmi pozitivní dopad,“ uvedl ostravský primátor Tomáš Macura. Zóna by měla přinést 700 nových pracovních míst.

Víte, že...

...Vlastimil Brodský svůj život dožil na chalupě ve Slunečné na Liberecku? Ukončil ho zde vlastní rukou v dubnu 2002.

Doleželová jezdí k novému muži. Proč ty manévry? A Brejchová se obula do Brodské

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.