20 let od smrti herce Vlastimila Brodského (†81): Svět opustil dobrovolně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

20 let od smrti herce Vlastimila Brodského (†81): Svět opustil dobrovolně

Vlastimil Brodský
Vlastimil Brodský (red)

Patřil k naší nejsilnější herecké generaci. Měl v sobě něco jedinečného, byl nezaměnitelný. Plachý, smutný hrdina. Ačkoli diváci – a hlavně divačky – Vlastimila Brodského (†81) milovali, o svém konci rozhodl sám. Bál se umírání. Ve čtvrtek to bude dvacet let, co se zastřelil.

"Jsem na hřbitově, doufám, že přechodně,“ věšel si údajně na dveře, když šel navštívit hrob svých rodičů. Bylo to v malé obci Slunečná u České Lípy, kde ve své roubence trávil poslední roky života. Tam, kde v jednaosmdesáti spáchal sebevraždu. Ještě den před tím popíjel v hospodě s přáteli, nikdo si netušil, že je to naposled. Byl znamením Střelec, pocházel z Ostravska. Hercem vlastně ani být nechtěl – maminka z něj chtěla mít středoškolského profesora, on sám miloval tanec a step, vedl taneční kurzy, přivydělával si stepem po kavárnách. Jeho idolem byl Fred Astaire. Dokonce jeho první manželka, Božena Křepelková, zvaná Bíba, byla tanečnice! Když se ale v Praze přihlásil do hereckého studia E. F. Buriana, známý režisér v něm viděl velký herecký potenciál. Divadlo i film si záhy zamiloval, zahrál si na sto padesát nezapomenutelných rolí. Do svého angažmá, Divadla na Vinohradech, nastoupil v roce 1948, zůstal tu téměř čtyřicet let.

20 let od sebevraždy Brodského (†81): Co bylo jeho největší tajemství?

Video se připravuje ...

Jak utekl od oltáře

Hubený, plachý, zádumčivý, smutný klaun. Tak si Bróďu, jak mu říkali kolegové, pamatujeme. Byl nejen skvělý herec, mistr, ale i miláček publika, především žen. Randil s Jiřinou Jiráskovou, které doslova utekl od oltáře. Vymluvil se tehdy na nemocnou babičku. Herečka se mu rozhodla pomstít, předstírala tajnou ctitelku, volali si, psali. Až se zamiloval, triumfálně vytáhla z kabelky jeho dopisy. Velmi ho to zasáhlo, celý život neměli dobrý vztah. Skutečně se oženil až se zmíněnou tanečnicí Bíbou, spolu měli syna Marka (62), pozdějšího muzikanta a výtvarníka. Jenže Bróďa měl charisma, něžné pohlaví miloval. Sem tam se někde zapomněl a byl z toho rozvod. Velká láska pak přišla s hereckou kolegyní Janou Brejchovou (82), vydržela šestnáct let. Vzešla z ní dcera Tereza Brodská (53), která šla ve stopách rodičů, je herečkou. „Myslím, že se skvěle doplňovali. Maminka je velmi emotivní, tatínek byl velmi intelektuálně zaměřený. Jako dítě mám vzpomínky na maminku, která byla neustále v kuchyni, a na tatínka, který byl zavřený v pracovně,“ vzpomínala na rodiče později.

Rozvod na Karlštejně

Na filmovém plátně byli dokonalým párem, fungovala mezi nimi neuvěřitelná chemie. Natočili spolu Ženu ani květinou neuhodíš nebo Hodíme se k sobě miláčku? Obrovský úspěch přišel s muzikálovou komedií Noc na Karlštejně – on byl král Karel IV., ona Eliška Pomořanská. Jenže tady už to začalo skřípat. Mohl za to údajně kolega Jaromír Hanzlík, s nímž si Brejchová rozuměla víc, než měla. „Rozešli jsme se po vzájemné dohodě. Oba jsme pochopili, že ona mě nemůže vystát,“ vzpomínal Brodský. Královský pár v Arabele točili už jako rozvádějící se manželé.

Celý článek naleznete v tištěné podobě nedělního Aha! (17.4.2022)

Tereza Brodská (53) slaví 25 let s manželem Herbertem Slavíkem: Promluvila o milencích!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.