Milouš Jakeš (†97): Na jeho vile vydělali 45 MILIONŮ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Milouš Jakeš (†97): Na jeho vile vydělali 45 MILIONŮ!

Jakeš květen 2010 – Je tu zase 1. máj, Výstaviště čas!
Jakeš květen 2010 – Je tu zase 1. máj, Výstaviště čas! (Foto Aha! – D. Malík, T. Tran, M. Přibyl, ara)

Dlouhých 43 let prožil Milouš Jakeš (†97) ve vile na pražské Hanspaulce. Tu nedávno zesnulý bývalý generální tajemník KSČ koupil v roce 1972 od vdovy po československém legionáři za pouhých 104 tisíc Kčs. Každý další majitel se pak po prodeji slušně napakoval.

Byt v Jerevanské ulici v pražských Vršovicích někdejšímu šéfovi obávané Ústřední kontrolní a revizní komise KSČ Jakešovi v 70. letech zřejmě přestal postačovat. S manželkou Květenou se proto rozhodli podívat se po něčem vhodnějším a volba padla na vilu ze 30. let na pražské Hanspaulce. V té pak prominentní pár prožil společné čtyři desítky let.

Po emigrantovi?
Na zvonek dejvické vily se krátce po převratu odhodlal zazvonit tehdejší vysokoškolský student Milan Podobský. A světě, div se, čerstvě »padlý « generální tajemník ÚV KSČ mu otevřel a pozval jej dál. Podobskému se svěřil, že vilu koupil jako majetek po emigrantovi za 120 tisíc korun. „Byla to cena jistě přátelská, ale soudě podle mých vlastních realitních zkušeností z normalizační doby, nijak dramaticky podhodnocená,“ vzpomínal Podobský o mnoho let později pro Reflex.

100 tisíc »na dřevo«
Jak ale vyplývá z údajů z katastru, které Aha! má k dispozici, kupní cena byla ve skutečnosti ještě nižší. Politický pracovník Jakeš a úřednice Květena dům pořídili od důchodkyně Milady Šebové za 104 660 československých korun. „Zástupce kupujících Václav Šubrt vyplácí Miladě Šebové v hotovosti kupní cenu Kčs 104 660,- a Milada Šebová strvzuje řádný příjem této částky podpisem tohoto zápisu,“ stojí v notářském zápisu z března 1972. To nezní jako špatný kauf. Podle statistických údajů se totiž na začátku normalizačních 70. let průměrná cena rodinného domu pohybovala zhruba na 146 tisících korun.

Proč prodávala?
Jestli musela prodávající cenu kvůli politikovi stlačit dolů, není jisté. Vdově po někdejším československém legionáři, diplomatovi a také meziválečném poslanci Janu Šebovi († 66) bylo v době prodeje už 84 let a žila prakticky sama. Jen měsíc předtím, v únoru 1972, zemřel také její druhý syn Jiří, zůstala už jen dcera Milica. Sama Šebová skonala téměř přesně čtyři roky po prodeji.

Jakeš pohřbil manželku Květenu! Byli jsme na obřadu!

Video se připravuje ...

Volby 2020: V říjnu proběhnou volby do zastupitelstev krajů a Senátu>>>

Tati, stěhuješ se
V roce 2010 manželé dům – každému ideálně polovinu, jak zní v darovací smlouvě – přenechali synům Lubomírovi (70) a Miloušovi (76). V té době měl přitom hodnotu asi 35 milionů korun. V prosinci 2013 pak Květena zemřela. „Když umřela žena, tak jsem tam bydlel já a můj vnuk, který studuje filozofii. Pak si tam přitáhl jednoho studenta a bydleli tam spolu,“ vzpomínal Jakeš. Jenže pak se synové rozhodli dům za 45 milionů prodat a otce přestěhovat do bytu v Dejvicích. A to možná byla chyba. Jak totiž ukázal čas, další majitelé vily si totiž jejím prodejem slušně namastili kapsy.

Paukner: Unáhlil jsem se
Krátce po koupi někdejší Jakešovy vily miliardář Paukner zalitoval, že se do podniku pustil. „Dost jsem se unáhlil, musím říct. Ta vila je v dosti zuboženém stavu. Já jsem žasl, v jakých podmínkách tam ten člověk žil. A já se teď budu rozmýšlet, co s ní vlastně budu dělat,“ řekl Paukner webu Náš region v říjnu 2018. A plánoval, že se domu zase zbaví. To si ale pak nejspíš rozmyslel. „Stáhl jsem vilu z prodeje,“ řekl loni v červnu deníku E15 Paukner a dodal: „Chci ji přizpůsobit moderní době.“

Jak šel s vilou čas?

◆ Podle kupní smlouvy z prosince 2015 synové vilu prodali Prokopu Svobodovi z realitní společnosti Svoboda Williams za 45 milionů korun. ◆ Už v létě 2017 se ale Svoboda domu se zajímavou minulostí zbavuje. Za 89 milionů ji prodal uhlobaronovi Petru Pauknerovi ze společnosti Carbonunion Bohemia. Ještě na jaře téhož roku Paukner přikoupil pozemek a dům, který stojí jen ob dům od Jakešova, a to za 100 milionů.

Víte, že...
...v Jakešově bývalé vile se natáčel díl seriálu České televize Svět pod hlavou? Dům, ve kterém se prakticky zastavil čas, představoval sídlo fiktivního komunistickéh papaláše Šejby.

Milouš Jakeš vzpomíná na věrnou komunistku Jiřinu Švorcovou

Video se připravuje ...

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

 



Přečtěte si
Uživatel_5729763
5. 1. 2024 • 19:12

Už si nepamatuji,jak se majitel MUDr jmenoval, ale s manželkou a se synem se stěhovali za prací do Plzně,proto vilu prodávali

mbmb
25. 7. 2020 • 19:35

Skromný soudruh milionář !!! O tom komunisti nepíší nic Za pár svestek koupil - plat určitě neměl dva tisíce tenkrát a mazaně prodal barák ,takže teď mudrujte proletari

st.rec
24. 7. 2020 • 07:32

Bl*bost je extrémně nakažlivá infekce.Kdysi dávno někdo jednou řekl Milouš a dnes už nikdo jeho jméno nenapíše jinak.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.