Milouš Jakeš (†97): Tělo na vědecké účely! Jenže... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Milouš Jakeš (†97): Tělo na vědecké účely! Jenže...

Milouš Jakeš
Milouš Jakeš (Foto Aha! – D. Malík, T. Tran, M. Přibyl, ara)

Dožil v ústraní, odříznut od světa. Přestože si tak rád povídal, byť nejradši o svých skálopevných komunistických názorech. Rodina však posledního předlistopadového šéfkomunistu Milouše Jakeše (†97) uvrhla do »domácího vězení« a nesplnila mu ani poslední přání. Ostatně i on se před šesti lety přiznal, že totéž »provedl« své ženě.

Jakeš rozhodně netrpěl papalášskými manýry a majetek nebyl jeho modlou. Nelpěl ani na svém těle. S dokumentaristy, kteří o něm natáčeli film, navštívil anatomický ústav, protože hodlal po smrti věnovat svou tělesnou schránku vědě. „ Scénu, kdy navštíví anatomický ústav a zajímá se o možnost darovat po smrti své tělo na vědecké účely, jsme nakonec z etických důvodů vystřihli,“ vysvětlil Aha! režisér Pavel Křemen (54), proč se v dokumentu nazvaném Milda, neobjevila. Když ale Jakeš v noci na pátek 10. července v LDN střešovické nemocnice zemřel, měla jeho rodina jedinou starost. Hlavně, aby se to nikdo nedozvěděl. Hlídaný obřad a zpopelnění v motolském krematoriu pak proběhlo už po čtyřech dnech, také v tichosti. Je tedy jasné, že Jakešovo tělo věda nezískala. Přitom – uzavřel-li s anatomickým ústavem smlouvu – muselo to být zaznamenáno v jeho zdravotnické dokumentaci.

Milouš Jakeš vzpomíná na věrnou komunistku Jiřnu Švorcovou

Video se připravuje ...

Než ho rozpráší

»Zazdění« přání umírajícího přitom přiznal dříve i sám Jakeš. „Manželka chtěla poslední rozloučení bez obřadu. Nerespektoval jsem to,“ řekl rok po její smrti. Za tímto vzdorem ale bylo něco zcela jiného. A sice velká láska. „Byla to jediná žena mého života. Jiné příležitosti se sem tam vyskytly, ale neměl jsem zájem toho využívat,“ rozpovídal se o své Květeně, která zemřela v prosinci 2013. A ódy pěl dál: „Manželka byla hodná a pracovitá, členkou strany byla od roku 1948. Když byly děti malé, každý den jim četla pohádky, vzorně se o ně starala. Krásně zpívala. A dovedla hospodařit. Až do smrti zapisovala denní výdaje.“ Neuměl si představit, že se s láskou svého života, s níž měli právě oslavit 70 společných let, řádně nerozloučí. To ještě netušil, že to jeho sbohem bude na zapřenou. Těžkou hlavu by z toho ale nejspíš neměl. „Zůstane ze mne urna s popelem, než ho někde rozpráší. Tím to pro mě hasne,” řekl v dokumentu Milda.

Jakeš pohřbil manželku Květenu! Byli jsme na obřadu!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.