Herec Svatopluk Matyáš (†90): NOČNÍ SMRT HVĚZDY MAJORA ZEMANA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Herec Svatopluk Matyáš (†90): NOČNÍ SMRT HVĚZDY MAJORA ZEMANA!

Svatopluk Matyáš
Svatopluk Matyáš  (Foto archiv a reprofoto ČT, ara)

Hrál redaktora Holana v Třiceti případech majora Zemana i pilota Pavla v Nebeských jezdcích. Svatopluk Matyáš (†90) zemřel v pátek ráno ve spánku. „Zřejmě prodělal mozkovou příhodu,“ řekla Aha! smutně jeho jediná dcera Alena (61).

Poslední měsíce trávil herec v Domově pro seniory Hortenzie v Bořanovicích. „Moc se mu tam líbilo, byl spokojený,“ ujistila Alena. „Ale bohužel v posledních dnech náhle pohubl, byl bledý a špatně se mu dýchalo. Vím, že se dožil krásného věku, ale ztráta je pro nás všechny moc veliká,“ dodala smutně.

Byl soběstačný

„Tatínku, už teď mi chybíš,“ vzkázala Alena svému otci dojemně. Matyáš byl navzdory vysokému věku ještě loni naprosto soběstačný. Žil ve vile na Praze 6, kterou navrhl a postavil jeho tchán, známý architekt Adolf Benš. Manželka Věra zemřela v roce 2008, ale starala se o něj právě dcera a její děti.

29 let abstinoval

Při oslavě svých kulatin si připil limonádou. „Jsem abstinent. Od 11. ledna 1991 jsem se nedotkl alkoholu,“ prozradil. Herecký neuspořádaný život často vedl ke skleničce. V 70. a 80. letech byl Matyáš hodně vytížený, dost kvůli práci cestoval a lidé ho stále zvali na skleničku. „Nešlo to jinak. Ze dne na den jsem to uťal,“ řekl pyšně Svatopluk.

Kvůli bolševikům nebyl lékařem

Svatopluk Matyáš snil o povolání lékaře. Nestal se jím ale, protože vládnoucí garnitura ho na medicínu z kádrových důvodů nepustila. Kupodivu DAMU nevadilo. Stal se tak spolužákem Jiřiny Bohdalové (89) a Luďka Munzara (†85).

Dárek k devadesátce ho naštval

Jinak usměvavý Svatopluk loni vypěnil. K devadesátinám mu z obecního úřadu poslali poukázky na slevu 200 korun do lékárny. „Kdyby neposlali nic, bylo by to lepší,“ prohlásil rozhořčeně. „Tohle je urážlivé,“ dodal. Litoval, že už mu nohy tolik nesloužily, jinak by se do pražských Dejvic, kde úřad sídlí, hned rozběhl a kupony vrátil.

Major Zeman - scény z dílu Studna se starým Brunou

Video se připravuje ...



Přečtěte si
aveneta
11. 7. 2020 • 09:32

Herec pan Matyáš byl opravdu chariz­matic­ký..­..ale každého čeká konec života, dožil se hezkého věku budiž mu přáno v onom hereckém nebíčku

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.