Fotograf Kratochvíl: Syn žil 19 let ve lži! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Fotograf Kratochvíl: Syn žil 19 let ve lži!

Antonín Kratochvíl patří k největším fotografům konce 20. a počátku 21. století
Antonín Kratochvíl patří k největším fotografům konce 20. a počátku 21. století (archiv A. Kratochvíla)

Narodil se v Lovosicích a podle časopisu American Photo patří mezi 100 nejvýznamnějších fotografů světa. Antonín Kratochvíl (73) prošel téměř všemi světovými konflikty posledních desetiletí a portrétoval nejznámější světové celebrity. Teď má na Staroměstském náměstí v Praze životní výstavu.

Byl jste dva měsíce v umělém spánku a prošel jste si peklem předpokoje smrti. Ovlivnilo vás to jako člověka a jako fotografa?
„Ano, myslím, že určitě. Poznal jsem to, co jsem ještě neznal. Mnohokrát jsem mohl být zastřelen, měl jsem dokonce pušku u hlavy, ale ani v té chvíli mi nedocházelo, že jsem vlastně smrtelný. Až teď. Všechno negativní je i pozitivní. Zvolnil jsem tempo, věnuju se rodině, přehodnotil jsem životní priority. Jsem fakt šťastný, že jsem v Česku, a hodlám se už hrabat jenom v archivu. A kromě Bowieho si udělat radost ještě knížkou AK47 2, která bude zase o fotografiích a mých prožitcích při jejich vzniku. Ani létat už nikam nechci. Ta trubka mě přestala bavit.“

Jste pokládán za génia svého oboru a také dobrodruha.  Cítíte se být takovým?
„Nevím, to je trochu přehnané, ale jedno s druhým přece určitě souvisí, mám pravdu?“

Asi ano. Jinak si neumím vysvětlit, že dokážete tak působivě fotit všechny bolesti našeho světa a současně tvořit tak dokonalé obrazy duše člověka, ať už jde o celebrity, anebo lidi zcela neznámé. Čím je vůbec pro vás fotografie?
„Svědectví, zlato, osobní svědectví. Proto říkám – chceš fotit válku? Musíš jít do první linie!“

Kompletní zpověď Antonína Kratochvíla k nařčení ze sexuálního obtěžování:

Video se připravuje ...

Jakým způsobem jste si vybíral známé osobnosti k focení?
„Já si je nevybíral. Pracoval jsem pro časopisy Playboy, Vogue, Rolling Stone – byly to vždycky zakázky. A potom si mě taky najímali, abych fotil, jak v Hollywoodu, ale i jinde, vznikají filmy. Takhle jsem poznal hodně celebrit."

A nikdy jste se s nimi moc nepáral! „Do toho, jak bude fotka vypadat, jsem si od nikoho nikdy nenechal mluvit. Ale samozřejmě vždycky, když jsem tu zakázku dostal, jsem si nechal pár dnů na to, abych si toho dotyčného pořádně prostudoval. No a potom jsem jim obvykle řekl takovou zaklínací větu - v noci se mi o vás zdálo...Tenhle psychologický tah vždycky zabral! No a potom jsme hledali už jenom to světlo..."

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním tištěném vydání deníku Aha!

Teaser k filmu Můj otec Antonín Kratochvíl

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.