Princezna drsňačka! Dceru belgického krále čeká výcvik | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Princezna drsňačka! Dceru belgického krále čeká výcvik

Král Philippe s následnicí v roce 2013.
Král Philippe s následnicí v roce 2013. (Foto Profimedia.cz)

Vládnout zemi je fuška a pro belgickou korunní princeznu Elisabeth (18) to bude o to náročnější, že se stane vůbec první ženou v čele tamní monarchie. Než jí proto otec, král Philippe Belgický (60), předá žezlo, čeká ji drsný výcvik na vojenské akademii, kde se bude učit číst v mapách, pochodovat s těžkým batohem na zádech a střílet!

Koncem minulého století upravili v Belgii nástupnické právo, které nově říká, že na trůn má nárok provorozené královské dítě bez ohledu na pohlaví. Takže i když král Philippe s manželkou Mathilde (47) vychovávají dva syny – prince Gabriela (16) a Emmanuela (14) – a princeznu Eleonore (12), nárok na trůn má jako nejstarší právě Elisabeth.

Budoucí královnu teď čeká rok studia na Královské vojenské akademii, která se nachází v centru Bruselu. Ročně je tam přijato pouze asi 150 studentů, kteří absolvují přísné zkoušky – mj. z matematiky, fyziky, holandštiny a francouzštiny, součástí jsou ale i testy fyzické zdatnosti a psychologické testy. Vévodkyně brabantská se tam od 31. srpna zaměří na sociální a vojenské vědy. Co ji čeká, tuší, neboť stejnou školu navštěvoval v letech1978 až 1981už její otec.

„Uvědomuji si, že se toho musím ještě hodně naučit. V následujících letech se proto zaměřím na to, abych lépe porozuměla světu a pomáhala ho zlepšovat tím, že ze sebe budu vydávat jen to nejlepší,“ prohlásila Elisabeth, které už teď nechybí pokora ani zdravé sebevědomí. A svým budoucím poddaným slíbila: „Země se na mě může spolehnout!“ Kromě drsného výcviku se bude moct budoucí panovnice pochlubit také tím, že mluví plynně holandsky, anglicky, německy a francouzsky. Mimo to miluje Elisabeth tenis, golf, vášnivě ráda lyžuje, potápí se, vaří a hraje na klavír.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.