Česká televize překvapila: Hlasatelky jsou zpět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Česká televize překvapila: Hlasatelky jsou zpět!

Hlasatelky se vracejí na obrazovku. Půvab a úsměv je patrný i přes roušku. Jsou veselé a optimistické.
Hlasatelky se vracejí na obrazovku. Půvab a úsměv je patrný i přes roušku. Jsou veselé a optimistické. (Foto: Česká televize, FTV Prima, ara)

A pak že není krize k něčemu dobrá! Na obrazovky se vrátily hlasatelky! Comeback profese, kterou Česká televize zrušila před patnácti lety. Provází programem na novém kanálu ČT3 určeném hlavně seniorům a stejně jako kdysi vstupuje do našich obýváků. Tentokrát ale s rouškou.

Průvodkyně po 15 letech
Vždy šlo o krásné a kultivované dámy (ale i pány, vzpomeňme na nonšalantního Hemalu či Frýbu), které udávaly módní trendy a pro mnohé byly vzorem. Mnoho holčiček si přálo být jako ony. Vždy elegantní Saskia Burešová, Marie Retková, Hana Heřmánková anebo nedávno zesnulá Stáňa Lekešová.

Uměly perfektně mluvit a vystupovat před kamerou. Byly profesionálky za všech okolností, ozdobami obrazovek. Svou popularitou mnohdy zastínily herce, které uváděly. Tehdy neměly žádné čtecí zařízení, vše se učily zpaměti. Zajišťovaly servis divákům, denně představovaly televizní program, u seriálů rekapitulovaly předchozí díly. Byly nepostradatelné. V televizi byly už od jejich počátků, od roku 1953. Udržely se až do roku 2005. Některé se uplatnily jinde – třeba Martina Hynková Vrbová začala moderovat pořad Sama doma. A právě ona se nyní v této roli vrací. Nebude ale vystupovat sama, ale ve dvou. Jejími kolegyněmi budou Lucie Křížková a Jana Havrdová.

3x o hlasatelkách 

• První hlasatelkou byla Jarmila Šusterová, později se k ní přidaly Milena Vostřáková, Heda Čechová a Dagmar Dvořáčková. Tyto dámy tvořily náš první hlasatelský tým.
• Za bezmála půl století existence hlasatelek a hlasatelů se jich na obrazovce vystřídalo zhruba pět desítek. Z toho víc než tři čtvrtiny tvořily ženy, mužů bylo jako šafránu.
• Prvními průvodci vysíláním byli známí herci, avšak jak se ukázalo, s prací v divadle se tato profese spojit nedá, a tak vedení televize vytvořilo hlasatele jako samostatnou profesi. Od dramatického projevu herců se přešlo ke kultivovanému minimalismu.

Více o nových hlasatelkách najdete v tištěném vydání Nedělního AHA!.

 



Přečtěte si
defakto
30. 3. 2020 • 16:53

... ty staré fuksle jsou štěstím bez sebe , že se zase můžou producírovat na obrazovce , mně teda rozhodně nechyběli a doufám , že z obrazovky ČT 3 brzy zmizí !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.