První Oscar pro Pitta a... večer si podmanili Korejci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

První Oscar pro Pitta a... večer si podmanili Korejci!

Joaquin Pheonix, Renée Zellweger a Brad Pitt
Joaquin Pheonix, Renée Zellweger a Brad Pitt (profimedia.cz)

Čekal se triumf Quentina Tarantina s jeho retro peckou Tenkrát v Hollywoodu, válečného velkofilmu 1917 nebo psychodramatu Joker. Všem favoritům ale vypálili rybník Korejci: poprvé v historii není nejlepší film v angličtině. Celkem bral Parazit čtyři ceny.

Oscar poprvé pro...

...cizojazyčný film Nejprestižnější ceny sice uděluje americká Akademie filmového umění a věd, ale může je dát komukoli, kdo svůj snímek řádně uvede v losangeleských kinech. Jenže Američané nejsou zvyklí dabovat, natož číst titulky – to si radši natočí remake. Dosud hlavního Oscara vyhrálo devět čistě zahraničních filmů, ale z toho osm britských a jeden (francouzský Umělec, 2011) němý. Černá komedie Parazit se však nestala jen nejlepším cizojazyčným filmem, ale nejlepším filmem vůbec. Navíc dostal Pong Čun-ho (50) cenu za režii a s kolegou Han Čin-wonem i za původní scénář. Parazit tak byl i vítězem co do počtu cen (4)!

...Brada Pitta (56)

Hollywoodský matador hrál už v šedesátce filmů, ale velké ceny se mu za jeho výkony vyhýbají. Až konečně retro hit Tenkrát v Hollywoodu mu vše vynahradil. Za vedlejší roli kaskadéra vzal všechny čtyři velké ceny: Zlatý glóbus, SAG, britskou BAFTA a konečně i Oscara.  Pravda, Oscara už jednou vyhrál, ale jen coby jeden z producentů dramatu 12 let v řetězech (2013). Čerstvá soška konečně patří jen a pouze jemu.

...maorského Hitlera

Americkým filmařům berou práci nejen Korejci... Sošku za nejlepší scénář podle předlohy obdržel Taika Waititi (44) – jako první Maor, původní obyvatel Nového Zélandu. Komediální drama Králíček Jojo napsal, ale i režíroval, a navíc si (bez ohledu na svou tmavší pleť) střihl roli snového Adolfa Hitlera.

..prezidenta Obamu

Barack Obama (58) se stal prvním člověkem, který se může chlubit zároveň Oscarem a Nobelovou cenou míru. Sošku za dlouhometrážní dokument dostala Americká fabrika, hned první snímek jeho produkční firmy Higher Ground. Pojednává o zchátralé automobilce v Daytonu, kterou obnovil nový čínský majitel. „Takové příběhy by měly být vidět častěji. Právě o to s Michelle a naší společností usilujeme,“ prohlásil exprezident. Jejich firma má s internetovou televizí Netflix smlouvu na řadu dalších.

Češky neuspěly

Navzdory dvěma nominacím neupěly na Oscarech české zástupkyně. V kategorii krátkometrážní animovaný film akademici neocenili novátorsky natočený film Dcera studentky FAMU Darji Kaščejevové a trofej nezískala ani Nora Sopková, která byla nominovaná za výpravu filmu Králíček Jojo. V její kategorii ale přednost dostala Tarantinova parodie Tenkrát v Hollywoodu.

Scarlett se blýskla šperky za 57 milionů

Její přirozená krása je nevyčíslitelná, stejně si ale Scarlett Johanssonová (35) »pomohla« nějakými těmi ozdobami. Konkrétně náušnicemi a náramkem z diamantů (celkem o váze 55,8 karátu) v bílém zlatu, které speciálně pro Oscary připravila klenotnice Anita Koová. Dohromady vyšly na 2,5 milionu dolarů (57 milionů Kč).

7 hodin práce na stříbrné hlavě

Cenu za nejlepší film předávala legendární Jane Fondaová (82). Pro tu slávu podstoupila sedmihodinovou proceduru u kadeřníka. Ovšem místo aby skrývala šediny, nechala je naplno rozzářit!

Přehled hlavních cen

Nejlepší film: Parazit (J. Korea)

Nejlepší režie: Pong Čun-ho – Parazit

Výkon v hlavní roli:  Joaquin Phoenix – Joker

                             Renée Zellwegerová – Judy

Výkon ve vedlejší roli: Brad Pitt – Tenkrát v Hollywoodu 

                             Laura Dernová – Manželská historie

Zahraniční celovečerní film: Parazit – Jižní Korea

Nejlepší animovaný film: Toy Story 4: Příběh hraček 

Móda na Oscarech: Co oblékli Pitt, Zellwegerová, Pacino a zbytek Hollywoodu?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.