Pohřeb Josefa Vinkláře (†76): Prachař mu zahrál na housle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pohřeb Josefa Vinkláře (†76): Prachař mu zahrál na housle!

David Prachař splnil Vinklářovo přání a naposledy mu zahrál na housle.
David Prachař splnil Vinklářovo přání a naposledy mu zahrál na housle. (Aha! – Marek Pátek, Dalibor Puchta)

PRAHA – Pláč, smutek a velmi zamlklé obecenstvo! Legenda českého divadla a televizního seriálu Josef Vinklář (†76) měl včera v Národním divadle poslední rozloučení! Dát své poslední sbohem mu přišli nejen Miroslav Donutil, Ljuba Skořepová, Jiřina Bohdalová či Václav Postránecký, ale i stovky lidí, kteří si na toto privilegium vystáli před divadlem několikahodinovou frontu.

Nezapomenutelný doktor Cvach z Nemocnice na kraji města, inspektor Bouše ze seriálu Hříšní lidé města pražského či král Lear by měl radost. Jeho odchod do divadelního nebe totiž doprovodil jeho kolega z Národního David Prachař na housle. „Aspoň jedno přání mu splním, i když už mě asi neuslyší!“ řekl Prachař.

„Mluvil jsem s ním nedávno, tušil, že na tomto světě končí. Kamarádili jsme se celé půlstoletí a je věčná smůla, že se skamarádil s cigaretami a tučným jídlem,“ začínal ve svém proslovu hledat slova spisovatel a Vinklářův velký kamarád Arnošt Lustig.

„Na jeho derniéře, po hře Naši furianti, jsem se ho ptal na jeho zdraví. Jenom mávl rukou, nechtěl nás s tím otravovat,“ zavzpomínal zase na Vinklářovo poslední představení jeho herecký kolega David Prachař, který Vinklářovi splnil jeho poslední přání. „Jednou jsem šel po divadle a pobrukoval jsem si jednu písničku. A přišel ke mně Josef a ptal se, jestli bych mu ji nemohl zahrát na housle. Tehdy jsem se styděl, ale dnes mu jeho přání splním,“ prohlásil Prachař a začal hrát na housle. „Byl to nezapomenutelný člověk a herec, který své řemeslo ovládal dokonale. Bude nám všem moc chybět,“ neskrývala své dojetí ani Jiřina Bohdalová.

Josef Vinklář během svého života ztvárnil několik stovek televizních, filmových i divadelních rolí, jen v Národním divadle odehrál více než dva tisíce pět set představení. Naposledy se objevil v seriálu Hraběnky, který nyní vysílá Česká televize, měl hrát i ve třetí řadě Nemocnice na kraji města. Rakovina plic mu však toto potěšení už nedopřála. „Pepo, jestli jsou v nebi nějaká prkna, a já věřím, že jsou, tak ti přeji, ať si na nich ještě budeš moci zahrát,“ věnovala poslední slova skvělému herci Josefu Vinklářovi Iva Janžurová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.