Rok po premiéře seriálu Most!: Jak dopadla Luďanova vila a Severka? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rok po premiéře seriálu Most!: Jak dopadla Luďanova vila a Severka?

Slavná seriálová parta ze Severky.
Slavná seriálová parta ze Severky. (zdeněk godla, seriál most)

„Dycky Most!“ Toto heslo znělo loni celou republikou. Bylo inspirované veleúspěšným televizním seriálem Most!, který odvysílala Česká televize. Od ledna nasadila televize reprízu tohoto fenoménu a potěšila tak nejen skalní fanoušky, ale i ty, kteří seriál režiséra Jana Prušinovského (40) a scenáristy Petra Kolečka (35) náhodou loni neviděli. Jak to ale po roce vypadá ve městě, které se loni těšilo díky seriálu velikému zájmu?

Vybydlená Luďanova vila
Dům v ulici Jožky Jabůrkové je stále opuštěný a chátrá. Na první pohled by nikoho nenapadlo, že byl hlavním dějištěm kultovního seriálu. Právě tady totiž žil seriálový Luďan v podání herce Martina Hofmanna (41) se svým bratrem Pavlem – Dášou, kterého ztvárnila Erika Stárková (36). „Před rokem sem jezdívali turisti, potkal jsem tu i starého pána s vnoučkem, kteří se přijeli podívat na ten dům až z Plzně. Dnes je tu klid, už dlouho tu nikdo nefotil,“ vypráví pan Petr (45), který bydlí v sousedství. Dům patří manželům Falterovým, kteří ho plánují v brzké době opravit a zabydlet. „Myslím, že už za rok v něm nikdo Luďanův dům nepozná, přestože nám lidi říkají, abychom ho zachovali v tomto stavu. Projde kompletní rekonstrukcí,“ svěřila Aha! majitelka Jana Zudová Falterová (36). Zmizí dokonce i typická pomalovaná garážová vrata. „Možná, že je nabídneme k odkupu, pokud by byli nějací zájemci,“ doplňuje s úsměvem na rtech majitelka.

V Severce se vyváří
Restaurace Severka, kde se na obrazovce řešily vždy jen ty nejzásadnější věci mezi seriálovými štamgasty, je dnes zase obyčejná jídelna pro místní fachmany a dělníky.  „Odžili jsme si to tady a dneska jsme ta m, kde jsme bývali dřív. Turistický boom odpadl ,“ přibližuje meziroční rozdíl provozní Severky Lukáš (34). Přesto ale jídelna doznala jedné zásadní změny. „Pořídili jsme nové přístroje do kuchyně, takže nic, co by bylo na první pohled vidět, ale pro nás je to hodně důležité,“ doplňuje provozní. „Ještě je tu nový kuleční k a zprovoznili jsme šipky,“ doplnila servírka Naďa (40). Podle štamgastů ze Severky nedokázal majitel využít příležitost, kterou díky ser iálu dostal. „Tady jezdily autobusy turistů, byl i jsme ja v cirkuse. Ale o víkendu si tu nemohli dát ani třeba utopence,“ povzdechl si Karel Novák (75), který chodí na pivo do Severky už 28 let. Zájem o seriálovou hospodu tak opadl dřív, než kdokoliv čekal.

Nic se nezměnilo
Díky seriálu se dostal samotný Most do povědomí země. Cestovní ruch po roce lehce ustal, hlášky ale zlidověly natolik, že zní ulicemi města dál. „Jsou, troufnu si říci, kultovní, rezonovaly nejen při různých jednáních, ale zaslechl jsem je například i na dovolené v zahraničí,“ pochvaluje si mostecký primátor Jan Paparega. Jak ale přiznává, kromě zvýšeného zájmu fanoušků zůstalo vše při starém. „Seriál upoutal pozornost, ale nic nezměnil. Dokáže přimět konečně vládu České republiky, aby městům, jako je Most, začala systematicky pomáhat? Vyslyší již konečně naše volání po změně systému v oblasti vyplácení sociálních dávek?“ ptá se sám sebe primátor. Prozatím se tak musí Most spokojit jen s popularitou, která zákonitě do několika let opadne.

Trailer na seriál Most! České televize:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.