Herec Jiří Štěpnička: OKRADLI HO O RODINNÉ ŠPERKY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Herec Jiří Štěpnička: OKRADLI HO O RODINNÉ ŠPERKY!

Štěpnička neměl jednoduché dětství.
Štěpnička neměl jednoduché dětství. (Foto Aha! – David Malík, FTV Prima)

Její táta vyrval v roce 1951 při útěku přes hranice herečce Jiřině Štěpničkové (†73) z náručí jejího, tehdy čtyřletého, syna Jiřího Štěpničku (72) a zachránil mu tak život. Televizní vědma Regina Kupcová Sádlová (55) svěřila příběh svého otce deníku Aha! v naději, že se s dnes slavným hercem setká a vše mu poví. A skutečně – hvězda Modrého kódu její přání vyslyší!

„Ano, pamatuji se, že jsem byl nějakou dobu v kasárnách. Bylo mi něco přes tři roky, nějaké střípky z toho ve mně ale zůstaly,“ řekl Aha! představitel primáře Bojana z primáckého seriálu. Podle vyprávění Reginina otce, který v 50. letech absolvoval povinnou základní vojenskou službu u Pohraniční stráže v Chodové Plané, malého Jiřího zachránil právě on, když ho schoval v kasárnách. „Tatínek zasáhl, bál se, že by je mohli zastřelit,“ tvrdila Regina.

„Pamatuji, že mi máma řekla – budeš mít narozeniny, jedeme do Karlových Varů za tátou, dostaneš kolo, které si tak moc přeješ,“ zavzpomínal Štěpnička, jehož matka mu samozřejmě nevysvětlovala, že utíkají před komunisty do Německa. Na hranicích při úprku ale herečku se synem chytili a malý Jiřík se ocitl v kasárnách. „Pamatuji, že jsem měl na sobě námořnický kabátek se stříbrnými knoflíky. Byl těžký, protože maminka mi do něho v kapsách zašila rodinné šperky,“ popsal Aha! herec. V kasárnách mu ale kapsy odpárali. „Udělal to člověk, který to tam vedl. Ty kapsy přede mnou schoval do šuplíku psacího stolu,“ pokračoval Štěpnička. Prý aby kabátek mohl pohodlně nosit s tím, že mu při odchodu z kasáren zase ty kapsy vrátí. „Nikdy jsem je už ale neviděl! Byla v nich zlatá tabatěrka, hodinky a další šperky, které jsem měl mámě pomoct přenést,“ prozradil Štěpnička.

Herec momentálně lyžuje v rakouském Kitzbühelu. S Reginou se ale hned po návratu dle svých slov moc rád sejde. Jen by prý nerad omdlel. „Když máma po návratu z vězení hrála v Realistickém divadle, přišel za ní jeden pán s prosbou o podpis. A potom si chtěl povídat. Máma mu říká, že už nemá čas a on – to jsem já, který vás tenkrát na hranicích zadržel. Máma málem omdlela,“ dodal Štěpnička.

10 let ve vězení
Jiří Štěpnička se narodil malíři Janu Samcovi a Jiřině Štěpničkové v Londýně, kde byla herečka na studijní cestě. Po návratu rodiny do vlasti došlo k únorovému puči a Štěpničkové bylo stříbrné plátno zapovězeno. Po roce 1948 dostala nastrčený dopis od režiséra Františka Čápa (†58) z Německa, který jí údajně napsal: „Přijeď, holka, mám pro tebe práci...“ Doma měla nouzi o role, a tak se pro emigraci rozhodla. Její přechod přes hranice se synem Jiřím byla ale komunisty předem naplánovaná past. Převaděč je dovedl přímo do rukou StB. Jiří skončil po kasárnách v dětském domově a ona si v komunistickém vězení musela odsedět deset let.

Zfilmovaná Past
Příběh Jiřiny Štěpničkové zanedlouho ožije také na obrazovkách České televize. Režisér Viktor Polesný (71) natočil film Past podle stejnojmenné knihy Šárky Maixnerové (52). Do hlavní role obsadil Zuzanu Stivínovou (46).

Jiří Štěpnička: Doufám, že Chramostová si to v nebi užije!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.