Tajemství Jiřího Štěpničky (73): Utajený bratr! Změnil si jméno | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tajemství Jiřího Štěpničky (73): Utajený bratr! Změnil si jméno

Jiří Štěpnička
Jiří Štěpnička (Aha! – Dalibor Puchta)

Vystavuje obrazy v kostele svaté Ludmily, kde v neděli sloužili mši svatou za Ladislava Štaidla (†75) a kde ji budou v úterý sloužit za Hanu Maciuchovou (†75). Jan Samec (65), mladší bratr Jiřího Štěpničky (73), měl s hercem společného otce. Byl také malířem.

Jan Samec je výtvarník a také ředitel Galerie umění Karlovy Vary. Jeho obrazy najdete i v Národní galerii. Hned upozorňuje, že i jeho bratr Jiří měl výtvarné nadání. „Na základní škole, když mu bylo asi dvanáct let, poslal obrázek do Indie do celosvětové soutěže a umístil se hned na druhém místě,“ prozradil malíř. Osmiletý věkový rozdíl prý bratrům nijak nevadil. Táta Jirkovi, když u něj ještě bydlel, pořídil loutkové divadlo. „On pak nekonečně dlouho chystal kulisy a my se se sestrou těšili, až nám bude hrát. Z Karlových Varů se odstěhoval, až když Jiřinu Štěpničkovou pustili z kriminálu,“ vzpomíná Jan.

V průběhu let viděl v divadle snad všechna Jirkova představení. „Nejvíc nás asi spojuje lyžování. Jezdíme společně do Korutan, letos to bohužel nejde, ale loni jsme to ještě stihli. A v létě jsem za ním byl na chalupě,“ říká Samec. Na rozdíl od bratra, který se příjmení vzdal, on ho hrdě nosí. „Ale nemyslete si, jako dítě jsem ho oplakal. Na táboře se mi kvůli němu vysmála taková hezká blondýnka s copánky. Moje maminka byla sestřenice hudebního skladatele Vadima Petrova a já pak zjistil, že jsem měl být původně Vasil Samec. Tak s tím Honzou je to ještě milionový,“ směje se malíř.

Jiří Štěpnička: Doufám, že Chramostová si to v nebi užije!

Video se připravuje ...

Se Samcem neuspěl

Jiří Štěpnička přišel v Londýně na svět jako Jiří Samec. Příjmení Štěpnička po matce herečce Jiřině Štěpničkové (†73) oficiálně získal až po roce 1989, i když mu tak předtím všichni říkali. Hercova manželka Jana si ponechala dívčí příjmení Říhová, protože nechtěla být Samcová. Také děti mají příjmení Říha.

Samá velká jména

Jan Samec v rodině o slavné zakopává. Není to jen brácha Jirka Štěpnička. Díky strýčkovi Vadimu Petrovovi (†88), který složil například hudbu ke Krkonošských pohádkám, je jeho příbuznou také topmodelka Linda Vojtová (35), díky sestře táty byl jeho bratrancem Slávek Šimek (†63).

Jiří Štěpnička na pohřbu: Třískův skon mě šokoval, ale byla to náhoda

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Alva
12. 2. 2021 • 17:32

Můj bratr také vyhrál v Indii,tam asi vyhrávali všichni, kdysi,ale nikde o nás nepíší.

DWEI
12. 2. 2021 • 06:13

Musela jsem se smát u fotky 14 a 17, jak měl maličký Jiří Stěpnička "okousané" vlasy

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.