Tajemství hvězdy Modrého kódu Štěpničky: Zachránil ho otec vědmy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tajemství hvězdy Modrého kódu Štěpničky: Zachránil ho otec vědmy!

Jiří Štěpnička v seriálu Modrý kód
Jiří Štěpnička v seriálu Modrý kód (CNC_Marek Pátek)

Kdo se zasloužil o to, že se Jiří Štěpnička (72) mohl stát hereckou hvězdou? Otec televizní vědmy Reginy Kupcové Sádlové (55). Coby vojín s vlčákem vyrval v roce 1951 tehdy tříletého Jiřího z náručí jeho matky, slavné herečky Jiřiny Štěpničkové (†73), když se synem prchala přes hranice. Bál se, že matku s dítětem zastřelí...

Alespoň to tvrdí televizní vědma a koučka mezilidských vztahů Regina. Proč s tím přišla tak pozdě? Všechno spustil seriál Modrý kód, v němž hraje Štěpnička primáře Bojana. „To, co se stalo, mi vyprávěl tatínek, když jsem byla malá. Bylo to naše rodinné tajemství a já zarytě celý život mlčela,“ vysvětlila Aha! Regina. Když ale Štěpničku sledovala v seriálu, svěřila se s tajemstvím kamarádce s tím, že by se moc ráda tváří v tvář setkala s hercem, kterému její otec zřejmě zachránil život. A kamarádka jí poradila, ať tak učiní prostřednictvím novin.

Co se tehdy stalo?
Za války se Štěpničková jako jedna z mála českých hereček nezapletla s nacisty. Měla málo hereckých příležitostí a odešla na studijní cestu do Londýna, kde se jí s malířem Janem Samcem narodil syn Jiří. Po návratu domů se Štěpničková odmítla stát spolupracovnicí režimu a trest následoval takřka okamžitě. Po návratu rodiny do vlasti došlo k únorovému puči a Štěpničkové jako jedné z hvězd prvorepublikového filmu bylo stříbrné plátno zapovězeno. V létě 1951 dostala nastrčený dopis od režiséra Františka Čápa (†58) z Německa, který jí údajně napsal: „Přijeď, holka, mám pro tebe práci...“ Doma měla nouzi o role, a tak se domluvila se sousedkou, že utečou z republiky společně. Jiřina bude v Německu hrát a sousedka pečovat o domácnost. Jejich přechod přes hranice však byla komunisty předem naplánovaná past. Převaděč je dovedl přímo do rukou StB.

Musel zasáhnout
„Když paní Štěpničkovou se synem v náručí chytili na přechodu na Šumavě, tatínek tam tehdy plnil povinnou vojenskou službu. Měl s sebou tehdy vlčáka a říkal mi – když jsem viděl to malé dítě, musel jsem něco udělat... Musel jsem zasáhnout, jinak je mohli taky zastřelit!“ vypráví Regina. „Tatínek vyrval herečce kluka z náručí a měl ho dva dny na kasárnách. Prý se ho kluk držel jak klíště a tatínek nemohl ani v noci spát...“ Malý Jiřík byl po dvou dnech umístěn do výchovného ústavu s ozbrojeným dohledem a Štěpničková čekala na proces v pankrácké věznici v Praze. A v té době měla opravdu strach. Dlouho to vypadalo, že dostane trest smrti. Nakonec mohl Jiří vyrůstat u otce a s matkou se setkal až po deseti letech, když ji propustili.

Když o to bude stát...
„Když jsem se po letech potom jednou s tatínkem dívala na televizi a byl v ní pan Štěpnička, tatínek mi říká – podívej, Regino, jaký pěkný a šikovný herec z toho malého chlapečka vyrostl! Jsem moc rád, že jsem mu tehdy pomohl,“ vzpomíná Regina na slova otce, který už zemřel. „Mám jeho fotografie, ale ty ukážu a i tatínkovo jméno a všechno, co si pamatuji, řeknu až panu Štěpničkovi. Když o to samozřejmě bude stát,“ podotkla Regina.

Jiří Štěpnička: Doufám, že Chramostová si to v nebi užije!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.