Lekešová (†63) tajila rakovinu: Ze svědectví zlomených kolegů mrazí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lekešová (†63) tajila rakovinu: Ze svědectví zlomených kolegů mrazí

Stáňa byla hvězdou televizní hlasatelny.
Stáňa byla hvězdou televizní hlasatelny. (Foto: David Malík)

Kamarádi s kolegové jsou v šoku, rodina zatím mlčí. Bývalá hlasatelka Stanislava Lekešová (†63) na druhý svátek vánoční nečekaně zemřela. Podle informací Aha! do poslední chvíle tajila rakovinu, která ji připravila o život.

Nic nenasvědčovalo tomu, že už jí nezbývá moc času. O své nemoci nejenže veřejně nemluvila, ale neřekla to ani blízkým kolem sebe. Ještě 25. listopadu jakoby nic uváděla v České televizi pořad Sama doma – sice viditelně pohublá, ale usměvavá jako vždy. Měsíc na to už se ale do nového rána neprobudila.

„Stáňa byla strašně mladá, ještě tady měla být. Poslední listopadový týden jsme spolu ještě moderovaly a vůbec na sobě nedala nic znát,“ řekla deníku Aha! se slzami v hlase její parťačka a kamarádka z televize Lucie Váchová (35). „Chtěla si všechno užít do poslední chvíle, já to vím čtrnáct dní. Byla strašně statečná,“ dodala smutně.

Nikomu nic neřekla
Stánina smrt hluboce zasáhla i dlouholetou kamarádku Hanku Heřmánkovou (56), která s ní přitom byla v kontaktu. „To je šok pro nás pro oba. Velmi nás to zaskočilo. Hlavně manželka s ní normálně komunikovala, ale vůbec nám neřekla, že by s ní bylo něco v nepořádku,“ prozradil Aha! její zaskočený manžel a principál Divadla Bez zábradlí Karel Heřmánek (72). A uvěřit tomu nemohla ani další kamarádka z československé hlasatelny Marie Tomsová (67). „Jsem v šoku, promiňte,“ zmohla se jen na pár slov.

Do poslední vteřiny
„Stáňa pro mne vždycky byla a je smíšek. Pořád v ní byl kus roztomilé holčičky, která, když jí něco připadá k smíchu, spontánně se rozesměje a není k zastavení. A třeba před mikrofonem nebo před kamerou v živém vysílání. I když její zvonivý a nakažlivý smích zní v mých uších, do smíchu mi teď rozhodně není,“ uzavřel pro Aha! někdejší programový hlasatel Petr Lesák (46). Bohužel 26. prosince po těžké nemoci se její osud naplnil.

Kolegové: Těžko hledáme slova...
Marie Retková (63), hlasatelka
„Je těžké vzpomínat na někoho, s kým jsem prožila celý život. Stáňa přišla do hlasatelny chvíli po mně, byly jsme stejně staré, dělilo nás jen 14 dní. Máme životy úzce propletené, znám celou její rodinu, manžela Vláďu... Hned jsem mu psala, že kdyby něco potřeboval, jsem tu pro ně. Odpověděl mi, že jsou celá rodina úplně K. O. Před rokem hodně zhubla, ale myslela jsem, že to tak chtěla. Stále měla plno energie.“

Saskia Burešová (73), hlasatelka
„Já jsem z toho úplně v šoku, ještě to není tak dávno, co jsme spolu mluvily, a teď o ní mluvím v minulém čase. Byla vzdělaná, měla široký rozhled, byla velice vstřícná, nikoho neobtěžovala svými bolestmi, jako člověk naprosto úžasná, a proto mě to tak vzalo. V pátek ráno jsem na ni intenzivně myslela, že za pár dní spolu točíme, tak se na ni musím zeptat... A pak přišla taková rána...“

Ester Janečková (47), moderátorka
„Je mi to strašně líto, vůbec to nemůžu pobrat. Vůbec jsem to netušila, jsem z toho zaražená. Mám k ní obrovský obdiv, že se rozhodla zvládnout to sama jen s rodinou, bylo to její přání. Naposledy jsem ji viděla v říjnu a říkala jsem jí, jak jí to sluší a jestli už to s tou dietou nepřehání... Tohle si člověk uvědomí až zpětně...“

Saša Hemala (67), hlasatel
„Se Stáňou jsem prožil asi dvacet let života, na to se nedá zapomenout. Byla to jedna z nejmilejších kolegyň. Zpráva o její smrti je pro mě velice smutným překvapením“.

Iva Kubelková (42), moderátorka
„Těžko hledám jakákoli slova. Stáňa Lekešová pro mě byla sedm let v pořadu Sama doma tou největší profesní oporou a jako člověka jsem ji milovala. Vždy s humorem a láskou dokázala mluvit o všem. Je mi to strašně líto. Sbohem. Jednou se určitě spolu zase zasmějem“.

Právnička na obrazovce
Stanislava Lekešová byla vystudovaná právnička, do Československé televize nastoupila roku 1985. Televize se jí zaryla skutečně hluboko pod kůži. „Musím přiznat, že se mi o tom docela ještě zdá, že jsem v hlasatelně nebo že si musím napsat služby. Na to se prostě nedá zapomenout. Byla to krásná etapa mého života a já na to moc ráda vzpomínám. Krásné chvíle se sympatickými lidmi,“ prozradila před třemi lety magazínu iDnes.cz. Z programové hlasatelny ČT odešla už v roce 1998, nadále se ale na obrazovkách objevovala coby moderátorka pořadu Sama doma.

Na video se Stanislavou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
stekajicikocka
5. 1. 2020 • 11:15

Všimla jsem si, že poslední dobou se píše o lidech až když zemřou. A někdy je to hodně nevhodné, protože to rozjíždí i vlnu různé kritiky. Ten člvoěk se už bránit nemůže/ třeba by ani necfhtěl, i tací jsou/ Ale já bych psala o zajímavých lidech ještě za jejicvh života.

travina
28. 12. 2019 • 11:00

bello, ty jsi děsná kráva ... můžeš ty "inteligentko" prozradit, co je tak asi level pro tebe!!!! Vezmi si dutchschulze pod křídlo a jděte do PR....le!!!!!

manunu
28. 12. 2019 • 10:10

Tady se zase schází společnost. Mně je 45 let a paní Lekešovou znám ještě jako hlasatelku v televizi. Dvacet let uváděla pořad Sama doma a moderovala pořady v radiu. Byla to legenda. Na umírání je člověk v 63 letech opravdu mladý.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.