Poslední koncert kapelníka Hybše: Konec po 60 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poslední koncert kapelníka Hybše: Konec po 60 letech!

Václav Hybš ve studiu Blesku
Václav Hybš ve studiu Blesku (Blesk:Robert Klejch)

Koncert nepřerušil ani kvůli prasklému žaludečnímu vředu a ucpané aortě. O to těžší bylo letos v prosinci pro kapelníka a muzikanta Václava Hybše (84) dirigovat poslední vánoční turné. Bylo v pořadí pětačtyřicáté a s kapelou brázdil republiku rovných 60 let!

Nadcházející pětaosmdesátiny v příštím roce ale daly manželce Jarmile (72) velký argument. „Vašíčku, v nejlepším se má přestat. Mysli na svoje zdraví,“ prosila svého muže. V posledních deseti letech se o Václavův život chvěla hned několikrát. V roce 2009 praskl Hybšovi žaludeční vřed přímo na pódiu v Hořicích. Kdyby mu ale netekla zpod nohavice krev, ani by bolesti nevěnoval pozornost. Mohl vykrvácet. Naštěstí ho diváci upozornili a organizátoři hned zavolali sanitku. Legendární kapelník se v nemocnici v Hradci Králové po operaci znovu narodil. „Vašík by nikdy nic neošidil, ani když mu jde o život. Je to poctivý muzikant,“ řekl k tomu tenkrát před deseti lety Karel Gott (†80).

Podruhé balancoval Hybš nad propastí v roce 2014 se srdcem. Už delší dobu ho bolelo na prsou, ale před starostlivou manželkou dělal haura. „Čekal jsem, že to samo přejde,“ vymlouval se pak. Přitom se už skoro díval smrti do očí. Naštěstí ho má Jarmilka přečteného a muže neprodleně dopravila k lékařce. Ta když slyšela, že muzikantovo srdce bije jen z posledních sil, nedovolila už pacientovi, ani aby se zvedl z lůžka. Za několik desítek minut už ležel na sále ve fakultní nemocnici. Dostal dvojitý by-pass.

S těžkým srdcem se letos Hybš rozhodl ukončit své proslulé vánoční koncertování. Za téměř půl století s ním na jevišti stáli například Luděk Munzar (†85), Karel Štědrý (†80), Vladimír Menšík (†58), Jiří Sovák (†79), Waldemar Matuška (†76), Josef Laufer (80), Jaroslav Satoranský (79) či Václav Postránecký (†75) a letos jako poslední hvězda Tváře Kateřina Brožová (50). „Ještě nevím, co to se mnou udělá,“ přiznal kapelník po posledním pražském koncertu v Divadle ABC. Ještě mu zbývá pár míst po ČR, aby se rozloučil. Občasným vystoupením se prý bránit nebude, ale šňůru 40 koncertů už nikdy nedá.

Začalo to Satoranským
Jako úplně první vyjel před 45 lety na téměř dvouměsíční turné s Václavem Hybšem herec Jaroslav Satoranský. „Už tehdy byl tak úžasný, slušný, skromný jako dneska. A zpíval s námi divákům koledy, myslím, že Bílé vánoce, taky vyprávěl o vánočních zážitcích,“ vzpomíná Hybš.

Kopecký byl ranní ptáče
Turné s Milošem Kopeckým (†73) alias doktorem Štrosmajerem se kapelník zpočátku bál. „Děsily mě ty jeho deprese, měl jsem z nich strach, ale ani jednou ho to nechytlo. Naopak mě ráno budíval v půl osmé s tím, že káva dole už čeká. Byl nečekaně ranní ptáče,“ líčí dirigent.

Menšík ho vypekl
Nejsilnější zážitek měl s Vladimírem Menšíkem. To byla neřízená střela. „Když jsme vystupovali na Moravě, protáhl svým vyprávěním koncert o tři čtvrtě hodiny. Tak jsem ho poprosil, aby to zkrátil. A Laďa druhý den vylezl na jeviště, řekl, že jsem mu nařídil, aby byl stručný, a tak jen popřál hezké Vánoce. A odešel do šatny. Musel jsem za ním běžet. Chtěl jsem tě jen nas*at, řekl mi. Vrátil se a zase žvanil půl hodiny,“ vzpomíná s úsměvem Hybš.

Psal písničky pro Korna i Waldu
Václav Hybš je také autorem mnoha skladeb a písní. Pro Jiřího Korna (70) například složil Můj dědeček mě učívával jódlovat a pro Waldemara Matušku napsal Jo, ho, ho.

Dirigent Václav Hybš: Šedesát let s Gottem! Kdy se mu Slavík zpozdil?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.