Středověké psycho u královského dvora: Meghan unikla jen o vlas! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Středověké psycho u královského dvora: Meghan unikla jen o vlas!

Meghan Harry
Meghan Harry (profimedia.cz)

„Středověk neskončil, středověk trvá…“ je jedním ze slavných refrénů skupiny Lucie. Text se ale dokonale hodí pro současné fungování britské monarchie. Minimálně v nástupnictví a dědictví titulů pořád platí velmi striktní pravidla, přes která „nejede vlak“.

Jedna taková regule se vztahuje i na královské tituly. Meghan a Harry jsou nositelé titulů Vévoda a Vévodkyně ze Sussexu. Jenže pro jejich děti automaticky neplatí, že budou mít šlechtické tituly i ony. Respektive titul Vévoda podle následnického zákona může mít jen syn, dcera zůstává bez něj. Pokud by tedy Meghan porodila holčičku, vévodství by se nezachovalo. Takhle už ale mají své jisté.

Jiné pravidlo je ale pro následnictví na trůně, od roku 2013 podle webu Eva.sk platí novela zákona, která říká, že následnictví určuje pořadí narození, nikoliv pohlaví. Proto se princezna Charlotte do dlouhé fronty zařadila také. Byť má větší šanci pochopitelně její bratr George, který je už teď považovaný za budoucího krále.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.