Nemilosrdná předpověď počasí: Takhle bude do konce října! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nemilosrdná předpověď počasí: Takhle bude do konce října!

Počasí bude prý jako na houpačce.
Počasí bude prý jako na houpačce. (Archiv Blesku )

Bude to na tričko, nebo je čas vytáhnout ze skříně kabát? Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu si s námi v nadcházejícím měsíci počasí pohraje.

Bude to jako na houpačce. Týden s nadprůměrnými teplotami podle meteorologů vystřídá dlouhodobý průměr, v říjnu pak přijde prudké ochlazení, jak uvádí web TN.cz.

Nadcházející týden by dle jejich prognostiky měl vypadat takto: „ Z relativně teplého počasí na začátku se uprostřed týdne výrazně ochladí. V závěru týdne se teploty opět dostanou nad průměrné hodnoty," uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu v měsíčním výhledu, který zveřejňují každou sobotu odpoledne.

V příštím týdnu by se nejvyšší denní teploty měly nejčastěji pohybovat mezi 16 a 20 °C. Týden od 23. září bude zřejmě ještě teplejší. Nejvyšší teploty se mají nejčastěji přes den pohybovat v rozmezí od 19 do 20 °C, mohou však vystoupat i na 24 °C.

Na konci září nás tak čekají teplé a suché dny, naopak v noci se ochladí pod 10 °C, což je počasí přesně odpovídající definici babího léta v meteorologickém slovníku.

Jaký bude říjen?
„Na začátku října se teploty opět dostanou na normál, k výraznějšímu poklesu teplot dojde až v posledním předpovědním týdnu," dodali podle Tn.cz meteorologové.

Z grafů, které zveřejnili, vyplývá, že první říjnový týden má přinést nejvyšší denní teploty v rozmezí mezi 16 a 18 °C, ten následující pak nejčastěji v rozmezí od 12 do 15 °C. V tomto týdnu ale mohou klesat až k šesti stupňům, nebo naopak stoupat až na 22 °C.

„V prvním týdnu se očekává jen minimum srážek, během předpovědního období bude srážek zvolna přibývat. V první polovině října se budou týdenní srážkové úhrny pohybovat kolem dlouhodobého normálu. Období od 16. září do 13 října by mělo být jako celek srážkově podnormální," dodali meteorologové.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.