Rádce Aha! Podzim na zahradě: Co musíte v září udělat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rádce Aha! Podzim na zahradě: Co musíte v září udělat

Podzimní dřina začíná...
Podzimní dřina začíná... (Foto scom)

Počasí pořád láká k lenošení, ale konec léta je na zahradě ve znamení sklizně a příprav na zimu. Co vás v září čeká a nač byste neměli zapomenout?

Sklizeň ovoce už je v plném proudu, dozrávají podzimní odrůdy hrušek, jablek a švestek, také pozdní broskve a ostružiny. Sklízejí se také dvakrát plodící jahody. Postupně začínají zrát vlašské a lískové ořechy.Pozor! Ke skladování, případně zavařování se hodí jen zdravé plody, které nejsou napadené hmyzem.

Co je třeba udělat?Připravte sklepPokud chcete úrodu skladovat ve sklepě, je potřeba ho na to připravit. Vyčistit, vybílit, vysířit a ještě před uskladněním ovoce důkladně vyvětrat. A to nejlépe v noci, místnost se tak lépe ochladí.

Udělejte si zásobu léčivekKromě ovoce můžete vzáří sbírat také léčivé plody. Jeřabiny, rakytník, šípky, hloh, černý bez a také chmelové šištice. Sbírat a sušit můžete také jitrocel kopinatý, kozlík lékařský, kořen lopuchu, macešku rolní, mateřídoušku, řebříček a zlatobýl.

Sázejte*V září je nejvyšší čas sázet cibuloviny. Během teplých dní narcisy, ostatní cibuloviny spíš v chladnu. Vysadit můžete kosatce, bledule, krokusy, sněženky či oblíbené tulipány.*Až do poloviny září můžete ještě bez problémů zakládat nové záhony jahod ze zakořeněných dceřiných sazenic.*Jahodníky je třeba před zimou pořádně ošetřit – opatrně je okopejte, přihnojte a případně zalijte.

Vysévejte zeleninuVen na záhony vysévejte zeleninu pro jarní sklizeň. Celý měsíc je ideální pro špenát, koncem září vysévejte kozlíček – polníček, je možné zasít také ředkvičky, kopr, petržel nebo mrkev.

Připravte rostliny na mrazíkyNěkteré citlivé rostliny zimu nesnesou a přízemní mráz je může poškodit, raději je proto přesuňte dovnitř. Choulostivé rostliny, které z nějakého důvodu do tepla přesunout nemůžete, přikryjte bílou netkanou fólií – tou můžete ochránit i truhlíky na balkoně.

➤ Pokud chcete mít svoje letničky a trvalky na zahradě i příští rok, skliďte si z nich v září
semínka.

➤ Zlikvidujte bodláky. Vyplatí se použít metodu našich babiček: nadzemní část odstraňte a do dutého stonku vlijte horkou vodu až do úplného naplnění

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.