Předpověď počasí na zimu: Vánoce na sněhu, nebo na blátě? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Předpověď počasí na zimu: Vánoce na sněhu, nebo na blátě?

Dočkáme se v zimě sněhu?
Dočkáme se v zimě sněhu? (Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina)

Zima se kvapem blíží a meteorologové už mají první odhady, jak by mohla letos vypadat. Jedno je jisté: mnohé překvapí, jiné počasí v nejchladnějších měsících roku asi trochu znechutí.

Obzvláště ty, kteří mají rádi bílou zimu. Dle meteorologických modelů totiž web Severe Weather poukazuje na to, že bude spíše mírná.  A to za předpokladu, že se bere v potaz odhad Evropského centra pro střednědobou předpověď (ECMWF), jehož model je obvykle nejblíže pravdě. Počítá totiž s tím, že zatímco nad Atlantikem bude oblast nižšího tlaku vzduchu, nad Evropou bude oblast vyššího tlaku vzduchu. Což právě pro Evropu znamená mírnější klima v zimních dnech.

Tento názor potvrzují i britští a američtí meteorologové. Přesto si podle serveru Severe Weather nemusejí milovníci zimy zoufat. Modely ukazují přetrvávající vzorec, takže i kdyby byl naprosto přesný, pořád se mezi těmi teplými dny mohou vyskytnout ty chladnější. Jen místo třeba 20 dní, kdy bude v zimě sněžit, bude takových dní pouhých 8 či 10, uvádí k předpovědi web Tn.cz.

Že mrazivé dny hned tak nepřijdou, potvrzuje i dlouhodobá předpověď portálu AccuWeather.com. Meteorologové sice předpovídají postupné ochlazení na teploty kolem nuly, až do konce roku by se ale přes den měly v Česku pohybovat nad nulou.

Přečtěte si
Platenik
8. 10. 2019 • 18:05

Nebude - li pršet nezmoknem, asi tak.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.