Prokletý majetek Slávky Budínové (†78): MRTVOLA V MLÝNĚ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Prokletý majetek Slávky Budínové (†78): MRTVOLA V MLÝNĚ!

Péče o tak rozsáhlé stavení vyžaduje hodně energie a hlavně peněz.
Péče o tak rozsáhlé stavení vyžaduje hodně energie a hlavně peněz. (Foto Aha! – Daniel Čerňovský, Martin Pekárek, David Malík, ara)

Kromě známého domu v Praze vlastnila hvězda českého filmu Slávka Budínová (†78) také mlýn u Drahenic na Příbramsku. Od její smrti v roce 2002 ale stavba chátrá a místní o něm říkají, že je prokletý! Od té doby, co v něm došlo k sebevraždě...

Dokud ještě patřil herečce a jejímu manželovi, režiséru Ivo Tomanovi (†70), bývalo tu hlavně o prázdninách veselo. Jezdívali sem za nimi herci Karel Hlušička (†92), Josef Langmiler (†83) či textař Eduard Pergner (†65), otec moderátorky Terezy Pergnerové (45). S lidmi ze vsi si Slávka s Ivem moc blízcí nebyli. „Občas zašli na pivo do hospody nebo si nechali odlít z lahve rumu s sebou. Ale chodili sem spíš jen kvůli tomu, aby sehnali nějaké řemeslníky na opravy ve mlýně,” prozradil deníku Aha! místní hostinský.


Po manželově skonu v roce 1994 tam Slávka přestala jezdit a krátce před svou smrtí se rozhodla letního sídla zbavit. Mlýn od ní koupil za milion korun jakýsi pan Špicl, mnoho štěstí mu ale nepřinesl. Došly mu peníze na opravy a k věčnému boji s památkáři se přidala i tragédie. Jeden z jeho zaměstnanců zde spáchal sebevraždu z nešťastné lásky. Nynější majitel také boj s památkaři vzdal a ve stavebních úpravách nyní nepokračuje. Když se ho Aha! zeptalo, jaké má s chátrajícím mlýnem další plány, odmítl se vyjádřit. „Promiňte, ale na toto téma nebudu mluvit,“ řekl vážným hlasem a zavěsil.

Milion v kabelce
Po prodeji mlýna herečka nosila milion v hotovosti v kabelce, jako by se nechumelilo. „Až na moje prosby peníze uložila do banky,“ prozradila Aha! její kamarádka, dabérka Helena Dytrtová (57). „Slávku by velmi mrzelo, kdyby viděla, jak mlýn dneska vypadá. S manželem to tam milovali,“ dodala.



Pražský dům zničila voda
Budínová zemřela jen pár dní před povodněmi v srpnu 2002, které poničily její pražský dům mezi Klárovem a Kampou. Po hereččině smrti se předpokládalo, že ho zdědí její příbuzný – syn sestřenice, lékař Pavel Jurák. Jenže Slávka v závěti rozhodla, že ho dostane přítel, starožitník Rudolf Příhoda (†78). Ten ho později prodal. Dům tak v roce 2011 získala známá likérka.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.