Lenka Filipová na pohřbu Klanga (†65): Slíbili jsme si, že se brzy uvidíme... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Lenka Filipová na pohřbu Klanga (†65): Slíbili jsme si, že se brzy uvidíme...

Pohřeb Gottova scénografa Klanga
Pohřeb Gottova scénografa Klanga (Foto Profimedia.cz, Pavel Machan, Marek Pátek)

Desítky kamarádů a spolupracovníků se poklonily památce zesnulého scénografa a architekta Michaela Klanga (†65). Jeho odchod zasáhl nejen jeho rodinu a nejbližší, ale také zpěvačku Lenku Filipovou (65). Znala totiž zesnulého od základní školy, seděli spolu dokonce v lavici. „Pak jsme se vídali vlastně celý život,“ prozradila Aha! na zádušní mši ve strahovské bazilice Nanebevzetí Panny Marie.

Už jako kluk se architekt odlišoval od ostatních. „Vždycky mu šla matika, mně ne,“ přiznala Lenka. „Přitom to byl rošťák, žádný šprt. Tahal mě za vlasy, mívala jsem je tenkrát hodně dlouhé,“ zavzpomínala zpěvačka. Michael byl autorem mnoha scén, na nichž vystupovala. „Naposledy jsme se viděli v červnu na oslavě osmdesátin Karla Gotta. Byl moc milý, vyslechla jsem si spoustu jeho rad a slíbili jsme si, že se brzy uvidíme,“ dodala pohnutě Filipová.

Klang odešel nečekaně 1. srpna ve spánku. „Hodně jsme si povídali o všem možném. Často jsme spolu seděli nad prací, když jsme se náhodou na něčem hned neshodli, začal kreslit znovu. Kdybych měl shrnout jeho působení, řekl bych, že vylepšoval svět,“ řekl ve smutečním projevu bývalý spolupracovník Martin Ondráček. Klang měl v hlavě ještě mnoho plánů a nápadů. „Nikdo jsme si neuměli představit, že odejde tak brzy a nečekaně,“ přiznal nejmladší syn zesnulého Mikuláš. A pak přidal větu, svou vlastní smutkem vykoupenou zkušenost, po níž všem v nabité bazilice vyhrkly slzy. „Prosím vás, pokud máte někoho rádi, neztrácejte ani minutu.“

Gott poslal věnec
Klang byl scénograf několika turné Karla Gotta (80), ten ale na zádušní mši nepřišel. Svým jménem poslal věnec. „S Michaelem Klangem jsme se setkávali většinou v televizních studiích, kde jsme všichni obdivovali jeho fantazii, kdy zmála dokázal udělat vynikající ateliérovou scénu. Přitom byl velmi skromný, velmi milý, vyzařovala z něj klidná energie, která dokázala doslova strhnout lidi kolem něj. Vždy když byla příležitost, rád jsem se s ním setkával,“ zavzpomínal pro Aha! Gott.

Jeho práce
Klang navrhl třeba nové studio pro Otázky Václava Moravce, řadu ročníků Miss ČR či pěveckou soutěž Caruso Show, pořady Kolotoč, Kufr, ceny Thálie a mnoho dalších napříč všemi televizemi. Jeho práce se počítá na tisíce. Mezi nejznámější počin patřil bezpochyby Český slavík, pro nějž připravoval scénu od jeho vzniku.

Lenka Filipová zavzpomínala na spolužáka z lavice Michaela Klanga:




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.