František Čuba (†89): NA POHŘEB PŘIJEL PREZIDENT! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

František Čuba (†89): NA POHŘEB PŘIJEL PREZIDENT!

František Čuba
František Čuba (Foto ara)

Jeho jméno byl pojem přesahující hranice malého města na Zlínsku. Možná, že kdyby hodně zavzpomínal, Františka Čubu (†83) by si vybavil i současný americký prezident. Proto také poslední rozloučení s někdejším šéfem Agrokombinátu a exsenátorem připomínalo účastí i složením truchlících pohřeb významného státníka.

Stovky lidí, převážně někdejších Čubových podřízených, ale také politici přišli dát sbohem do kostela Narození sv. Jana Křtitele. Dlouholetý předák tamního agrokombinátu zemřel minulý pátek. Podle informací Aha! po čtyřtýdenním pobytu na jednotce intenzivní péče následkem nešťastného pádu, při kterém měl Čuba utrpět poranění hlavy.



Přítel přiletěl

Zprávy o jeho úmrtí velmi zasáhly také prezidenta. Miloš Zeman, který se na pohřbech objevuje jen zřídkakdy, si ten Čubův nenechal ujít. Do Kunovic se z Prahy dopravil letadlem. „Všichni mu říkali, ať radši odpočívá v Lánech, protože má teď dovolenou, ale on si to nenechal vymluvit,“ řekl Aha! zdroj z Hradu, který si nepřál být jmenován. Čubu totiž Zeman považoval za svého přítele a neváhal jej před šesti lety ocenit metálem.

Za nás věnec

Trochu překvapující však bylo, že ze současných senátorů se osobně nepřišel rozloučit s bývalým kolegou žádný. Například senátor a podnikatel Ivo Valenta (62), který ještě za Čubova života a senátorského mandátu omlouval jeho věčné absence, poslal jen věnec. Tak postupoval i šéf horní komory Jaroslav Kubera (72, ODS). Osobně dorazil někdejší šéf STAN Petr Gazdík (43). Ten si prý Čuby velmi vážil, byť v politice stáli na opačných stranách barikády.

Čuba: Zemědělský topmanažer i senátor
ŽIVOT A DOBA FRANTIŠKA ČUBY
*František Čuba vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.
*JZD Slušovice řídil v letech 1963 – 1990.
*S manželkou Ludmilou měl syna Rostislava a dceru Janu. Měl tři vnuky.
Politická kariéra
*Do KSČ vstoupil v roce 1956, v okresních stranických aparátech postupně vystoupal až ke členství v zemědělské komisi Ústředního výboru komunistické strany.
*Zastupitelem a radním Zlínského kraje byl v letech 2012 až 2016.
*Od roku 2013 pracoval jako poradce prezidenta Miloše Zemana pro zemědělství a hospodářství.
*O rok později se stal za zemanovskou Stranu práv občanů senátorem volebního obvodu Zlín.

*Za minulého režimu obdržel medaili Za službu vlasti (1962), vyznamenání Za vynikající práci (1978), Řád práce (1986) a titul Hrdina socialistické práce (1989).
*V říjnu 2013 jej Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy.
Kauzy
*Po revoluci byl Čuba odsouzen a později osvobozen za aktivity související se slušovickou vnitropodnikovou bankou. Osvobozen byl také v kauze krachu jedné z nástupnických firem tehdejšího JZD.
*V srpnu roku 2016 se kvůli zdravotním komplikacím naposledy objevil v Senátu. I přesto nadále pobíral plný senátorský plat včetně náhrad a cestovného. Prebend se vzdal až červnu 2017, v únoru 2018 »na dálku« na senátorský mandát rezignoval.


Řešil byznys s Trumpem
S americkým prezidentem Donaldem Trumpem (73), ještě v dobách, kdy ten se věnoval pouze byznysu, se František Čuba dvakrát setkal. Poprvé krátce v roce 1989, když Čuba spolu se dvěma slušovickým předáky navštívil New York. Tehdejší Trumpova žena Ivana Trumpová (70) Čechoslováky ubytovala v hotelu Plaza. Při té příležitosti Čuba amerického byznysmena pozval do Slušovic a, světě div se, ten pozvání přijal. V Československu se objevil na jaře 1990, kdy Trump přijel na pohřeb otce Ivany. Pak došlo i na vzájemné jednání. „Přirozeně se hledala i možnost spolupráce, ale průnik aktivit pana Trumpa a Agrokombinátu Slušovice jsme nenašli, vzpomínal později na setkání Čuba.

 

Jak to ve Slušovicích chodilo?
Město v obci
Slušovické »jézédé« se vymykalo všem tehdejším podnikům tohoto typu. Agrokombinát měl vlastní dostihové závodiště, restaurace, obchody, školy, zdravotnické středisko, banku i letiště. V roce 1990 Slušovice dokonce založily vlastní aerolinky, ty ale o šest let později zkrachovaly.

Vlastní výroba
Zemědělská a živočišná výroba ve Slušovicích ale byla spíše podružná. Družstvo se specializovalo hlavně na stavebnictví, zpracování plastů, biotechnologii a výrobu počítačů. Toto naprosto nedostatkové zboží v tehdejším Československu se ve Slušovicích montovalo z komponentů dovážených ze Západů, podle některých tvrzení se ale počítače vyráběly v Thajsku a v družstvu se jen opatřily označením »Made in Slušovice«.

Hojnost při nedostatku

V tamních obchodech tuzexového typu Kvatro šlo získat i běžně nedostatkové zboží. Slušovičtí si tak mohli pořídit třeba pepsi, chipsy, ale také tropické ovoce či elektroniku. Tvrdí se, že možnost dovozu západního zboží šla jen díky spolupráci uzavřené mezi Čubou a StB...


Hospodaření

V roce 1989, tedy v  době své největší slávy, měly Slušovice obrat ve výši sedmi miliard Kčs, vlastní zisk činil přes 800 milionů. Družstvo zaměstnávalo přes 6 tisíc lidí z obce i nedalekého okolí.

Makalo se a nepilo

Zatímco za socialismu se chodilo do práce, ve Slušovicích se opravdu makalo. Již tehdy Čuba zavedl dnes běžné manažerské metody postavené na výsledcích. Kdo dobře pracoval, vydělal více, kdo se flákal, ten nad výplatou zaplakal. Sám Čuba se svěřil, že od roku 1963, kdy v čele Agrokombinátu stanul, neměl dovolenou. A ještě jednu věc svým zaměstnancům šéf zatrhl – v práci netoleroval žádný alkohol.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.