Kdo je vítězem senátních škatulat?: Čuba dostane přes čtvrt milionu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kdo je vítězem senátních škatulat?: Čuba dostane přes čtvrt milionu!

František Čuba
František Čuba (Foto ara)

O jeden senátorský klub méně, menší plat pro jeho předsedu Jana Velebu (70, SPO) a tučné odstupné pro politika, který nebyl rok a půl v práci – i tak vypadá změna způsobená odstoupením senátora Františka Čuby (82, SPO).

Rezignace nemocného tvůrce »slušovického zázraku« ještě není finální. „Odstoupení pana senátora Čuby bude platné, pokud dostaneme notářsky ověřený dopis, který očekáváme k 28. únoru. Pokud se tak stane, tak k tomuto datu zanikne Klub nezávislých senátorů. V něm po odchodu pana senátora Čuby zůstanou pouze čtyři členové, na vytvoření klubu jich je však potřeba 5 senátorů,“ řekla Aha! mluvčí horní komory Parlamentu Eva Davidová. Zbylí členové klubu, k nimž se dle informací Aha! nechce připojit žádný další nezařazený senátor, tak zůstanou na ocet.

Senátní bída

Klub měl k dispozici kancelář se zasedačkou a tu bude muset vyklidit. Přijdou i o měsíční rozpočet 66 tisíc korun na výdaje, třeba na asistenta či výjezdní zasedání. A teď to nejpalčivější: z Jana Veleby, který byl předsedou senátorského klubu, se stane řadový senátor a jeho plat klesne ze 106 700 korun hrubého bez náhrad na 75 900 Kč. Také bude muset vrátit služební vůz Škoda Octavia.

Zlatý padák

Vítězem všech senátních škatulat se ale paradoxně opět stává odstupující původce změn – senátor Čuba. Na rozloučenou s horní komorou Parlamentu dostane celkem 303 600 korun odstupného. Vyplývá to ze zákona o platu spojeného s výkonem funkce představitelů státní moci. Čuba má přitom na odchodné nárok, i když ho rok a půl v Senátu nikdo neviděl. A i tehdy celkem rok pobíral plný plat včetně náhrad třeba na dopravu do Prahy (žije ve Zlíně), dokud se jej po kritice nevzdal na dobročinné účely.

Tohle by vám v práci neprošlo: Senátoři jako hollywoodské hvězdy!

Výsady senátora a dalších volených politiků, kteří se měsíce nedostaví do práce a mohou za to pobírat plat, se dají připodobnit snad jen k hollywoodským hvězdám, u kterých se tolerují i alkoholové a drogové excesy. „Já mám takové informace, že pan senátor Čuba nejenže nebyl 1,5 roku v Senátu, navíc ho opakovaně nezastihli v jeho senátorské kanceláři ve Zlínském kraji. Jenže on už plat nepobírá, vzdal se ho ve prospěch nějaké nadace. Nejde tedy ani tak o tu finanční stránku jako spíše o to, že to jedno senátorské místo mohlo být více efektivně využito ve prospěch voličů,“ říká Marek Strieborný (45), obchodní ředitel Axial Personnel Agency.

Zamávali by mu

„Kdybychom měli absenci u zaměstnance na trvalý pracovní poměr, tak tam je institut výpovědní doby, ale výpověď je možné dát už první den, kdy se pracovník nedostaví do práce bez omluvy. Ale to mluvíme o výpovědi, kdy pak běží dvouměsíční výpovědní lhůta. Okamžitou, takzvanou hodinovou výpověď je možné dát až v případě hrubého a opakovaného porušení pracovní kázně, tedy po několika dnech neomluvené nepřítomnosti,“ dodává.

Jen u filmu

Pokud by měl najít Strieborný pracovníka, který má podobná privilegia jako senátor Čuba, vybavuje si snad jen hollywoodské hvězdy – u nich filmovým producentům nezbývá, než čekat, až se po neomluvené nepřítomnosti dostaví znovu na pracoviště. V případě rozpracovaného filmu s obrovským rozpočtem by jim totiž jinak hrozily astronomické ztráty.

Jan Veleba (SPO) nechce komentovat, proč Čuba nenastoupil na nemocenskou.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.