Královna červené knihovny Steelová (71): Tragický osud po vyzrazeném tajemství | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Královna červené knihovny Steelová (71): Tragický osud po vyzrazeném tajemství

Fotografie
Fotografie (internal)

179 vydaných knih přeložených do 43 jazyků, na 800 milionů prodaných výtisků a 25 filmových adaptací jejích románů. To jsou čísla, která charakterizují americkou autorku Danielle Steelovou (71). Jen málokdo tuší, že za jejím úspěchem a zjevně i grafomanií stojí hned několik těžkých životních zkoušek.

Hrdinkami jejích příběhů jsou silné ženy, které se potýkají s nepřízní osudu. Trpí kvůli nešťastné lásce, přicházejí o své blízké, často činí nelehká rozhodnutí. Ne náhodou dokáže Steelová trefně vystihnout jejich myšlenkové pochody, niterné pocity, trápení. Neméně úspěšný by totiž zcela jistě byl i román o životě jí samotné. Narodila se v New Yorku do zámožné rodiny židovského imigranta a dcery portugalského diplomata. Když jí bylo sedm, rodiče se rozvedli. Steelová žila s otcem a matku vídala jen zřídkakdy. Chybělo jí objetí, pohlazení. A tak začala psát. Literatura se stala její formou úniku a vášní. Proto ji také po maturitě studovala na vysoké škole, stejně jako módní návrhářství, které se pro Danielle stalo druhým celoživotním koníčkem. 

Svatba v kriminále

Až potud je její příběh vlastně docela obyčejný. Ale píše se rok 1972 a už sedm let vdaná Danielle potkává ve vězení, kam byla jakožto redaktorka ženského magazínu vyslána na rozhovor, kriminálníka Dannyho Zugeldera. S manželem a otcem své první dcery se rozvádí a poté, co je Zugelder propuštěn z vězení, s ním začíná žít. Vášnivý vztah nikterak nepoznamená ani fakt, že Dannyho brzy znovu odsoudí za znásilnění. Steelová mu dokonce ještě během výkonu trestu ve vězeňské kantýně řekne své »ano«.  

Ani druhé manželství nemá dlouhého trvání. V roce 1978, den po rozvodu se Zugelderem, se ale spisovatelka znovu vdává, tentokrát za bývalého narkomana Williama Totha, s nímž už čeká syna Nicholase. Daří se jí i pracovně. Čtvrtý román Slib, do kterého promítá zkušenosti z manželství s kriminálníkem, ji vynáší do literárních výšin. Na obláčku ovšem opět nesetrvá dlouho. S Tothem se brzy rozvádí a bere si obchodníka Johna Trainu, který adoptuje syna Nicka a se Steelovou si pořídí dalších pět dětí. Ani tahle kapitola ovšem nekončí vesele.  

Osudové tajemství

„To, na čem mi nejvíc záleží, jsou moje děti. Byly pro mě vždycky vším,“ prohlásila Steelová před časem. Těžko říct, proč před rodinou i veřejností tajila, že Nicholas není biologickým synem Johna Traina. Všechno totiž mohlo dopadnout jinak… V době, kdy už Steelová byla na literárním vrcholu, totiž jedna z jejích konkurentek napsala knihu, v níž Daniellino rodinné tajemství prozrazuje. Že má Nick jiného otce než zbytek dětí, vypátrala v tajných spisech o adopci. Kvůli napětí, které v rodině po zveřejnění panovalo, čeká Steelovou další rozvod. A v roce 1997 i nejtěžší životní zkouška. Nicholas páchá sebevraždu.

Oficiálně kvůli bipolární poruše a užívání drog. Autorka se ovšem v pozdějších rozhovorech netajila tím, že z nešťastné události viní novináře a mediální štvanici, kterou po úniku informací z jejího soukromí rozpoutali. Později se Danielle popáté vdává, i poslední manželství ale končí rozvodem. „Není nic úžasnějšího než být v dobrém vztahu, ale ani nic horšího než být ve špatném,“ tvrdí dnes s nadhledem. Své životní zkušenosti navíc zúročila. Z nešťastných lásek se vypsala například v románech Dokud nás smrt nerozdělí nebo Zášť. Ty dodnes patří k jejím nejprodávanějším titulům. 

Přečtěte si
vigela
16. 6. 2019 • 09:11

Nic obdivuhodneho na ní nevidím.

tryskomys
16. 6. 2019 • 06:24

Jedna z nejlépe píšících spisovatelek mil.románú,je obdivuhodné jak krkolomný život přitom měla,VSE zvládla ,ne jako ta dnešní generace hned se hroutí,obdivuji takové ženy.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.