Stanislav Zindulka (†86): SMRT PO DVOU MĚSÍCÍCH NEMOCI | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Stanislav Zindulka (†86): SMRT PO DVOU MĚSÍCÍCH NEMOCI

Stanislav Zindulka
Stanislav Zindulka (Dana Kolářová)

Ve své nejslavnější televizní roli Josefa Pumplměho v seriálu Vlak dětství a naděje pořád běhal. Smrt ale Stanislava Zindulku (†86) zastihla na lůžku. „Už nemohl ani vstávat,“ prozradila deníku Aha! hercova manželka Milena.

Stav až do vysokého věku čilého a aktivního herce se v posledních týdnech hodně zhoršil. Zindulka chytil těžkou chřipku, špatně se mu dýchalo a podle dobře informovaných zdrojů dostal zápal plic, který mu byl osudný. „Manžel stále ležel,“ prozradila jeho žena. Ve čtvrtek v půl druhé odpoledne Cenou Thálie ověnčený Zindulka zemřel. „Mohu potvrdit, že koroner pražské záchranné služby ve čtvrtek zasahoval na Praze 3 u zemřelého šestaosmdesátiletého muže,“ sdělila Aha! mluvčí záchranky Jana Poštová.


Herec, jenž získal i Českého lva za snímek Babí léto, se přitom rozhodl poslední den roku 2018 skončit s prkny, která znamenají svět. Chtěl se šetřit. V Divadle Bez zábradlí se rozloučil s kolegy a svými příznivci legendárním představením Jistě, pane premiére!. „Budu odpočívat,“ slíbil. „Do divadla půjdu už jen jako divák,“ plánoval. Jenže o dva dny později ulehl s horečkami. „Dostal jsem chřipku,“ lamentoval. Dva měsíce bojoval s nemocemi, po chřipce ho postihl zápal plic. „Máme na Standu jen ty nejkrásnější a nejlepší vzpomínky,“ svěřil se Aha! se smutkem v hlase principál Divadla Bez zábradlí Karel Heřmánek (71).

Hraní mu vonělo
K herectví ho přivedli nejen jeho rodiče, kteří hráli ochotnické divadlo, ale i jeho nos. Divadlo a divadelní šatny mu totiž natolik zavoněly, že se z toho prostě musela stát láska na celý život. Na prknech, která znamenají svět, stál poprvé už v pěti letech.

Poslední role
Premiéru musel vzdát
Zindulka si naposledy zahrál ve filmu Narušitel, který měl premiéru na konci ledna. Bohužel se jí nemohl zúčastnit kvůli chřipce, za sebe poslal syna Jakuba Zindulku (53).

ČT1 zítra uvede tři pořady
Česká televize v sobotu připomene Stanislava Zindulku třemi pořady na programu ČT1. Nejprve ve 14.40 dokumentem z cyklu Neobyčejné životy, v 15.30 bude následovat film Babí léto, kde hrál spolu s Vlastimilem Brodským (†81) či Stellou Zázvorkovou (†83). A v 17.10 pak zařadí talkshow Všechnopárty, v níž byl herec hostem v roce 2012.

Slavní vzpomínají
Byl to skutečný gentleman


Jiřina Bohdalová (87), herečka
„To mě mrzí, odchází generace, která je nenahraditelná. Je mi to moc líto, už se mi nedostává slov...“

Jitka Smutná (66), herečka
„Stando, ach jo... Ty jsi jedinečný, mně milý a vždycky budeš.“

Jaroslava Obermaierová (72), herečka
„Bože, můj milovaný, úžasný Standa. Hrál se mnou v Ulici. Měla jsme ho moc ráda, šikovný herec, nezkazil žádnou srandu.“

Tomáš Magnusek (34), režisér
„Herec, kterého jsem znal 17 let a byl se mnou od začátku mé nejen filmové tvorby. Byl to jeden z prvních, který mi dal šanci s ním spolupracovat. Neuvěřitelný pracant, skvělý člověk a skutečný gentleman. Děkuji Vám za všechno, co jsem s Vámi mohl prožít a co jste mne naučil“

Herec Stanislav Zindulka na vernisáži Sedmičky Josefa Lady:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.