Setkání Babiše a Trumpa: Velké srovnání miliardářů! Peníze, ženy, skandály | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Setkání Babiše a Trumpa: Velké srovnání miliardářů! Peníze, ženy, skandály

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Foto: Jakub Poláček , Reuters)

Oba dva se mohou pochlubit velkým majetkem i o mnoho let mladší půvabnou manželkou. Až se 7. března český premiér Andrej Babiš (64, ANO) a americký prezident prezidentem Donald Trump (72, Republikánská strana) setkají v Oválné pracovně, mohou si v mnohém notovat. A to nejen v avizovaných tématech, jako jsou kybernetická či energetická bezpečnost a volný obchod. Co všechno mají tito dva byznysmeni, kteří se vrhli na politiku, společného? A co je naopak rozděluje?


Majetek
Andrej Babiš
V roce 2017 měl podle časopisu Forbes majetek kolem 88 miliard korun. Rok poté ale zchudl o téměř 13 miliard na 75 miliard. V žebříčku světových miliardářů obsadil 456. místo, a je na tom tak o 310 míst lépe, než americký prezident.

Donald Trump
Stejně jako Babiš měl i on v roce 2017 majetek kolem 88 miliard korun (asi 3,5 miliardy dolarů). Za rok ale zchudl víc – o téměř 18 miliard korun. S majetkem kolem 70 miliard zaujal v časopisu Forbes mezi světovými boháči 766. příčku.

Manželky
Andrej Babiš
Mezi Monikou Babišovou (44) a jejím mužem je věkový rozdíl 20 let. Pro něj je to druhé manželství. Když se seznámili, ona pracovala jako sekretářka a přivydělávala si po módních přehlídkách. Potrpí si na luxus a módní trendy.

Donald Trump

Manželství s o 24 let mladší Melanií Trupovou bylo jeho třetím svazkem, ona se ale vdávala poprvé. Na rozdíl od Moniky udělala ale daleko větší kariéru v modelingu. Na vyhlášeném týdnu módy se také seznámili. I její šatník se vyznačuje luxusem.

Temperament
Andrej Babiš
Babiše žene vpřed »horká slovenská krev«. A stejně jako prezident USA dokáže své oponenty rychle uzemnit a pro příkrý soud či ostřejší slova nejde daleko. Oproti Trumpovi je ale přece jen větším introvertem.


Donald Trump

I on si jde tvrdě a kolikrát »přes mrtvoly« za svým. Oba mají lokty nabroušené z byznysu. Na rozdíl od Babiše ale střelec Trump za svoji kariéru šestkrát zbankrotoval a o miliardy ho oškubala i první žena Ivana Trumpová (70).

Politické názory
Andrej Babiš
Český premiér bývá označován za populistu. Této nálepky se dočkal například za protiuprchlickou rétoriku. A svoji pověst přiživil i nápadem na školní obědy zdarma pro všechny děti či zavedením jízdného »za hubičku« pro studenty a důchodce«.

Donald Trump
Také on umí dobře zahrát na populistickou notu. Navíc si ale vysloužil i nálepku pokrytce, když sice tvrdě bojuje za zeď bránící migraci z Mexika, ale sám ve svém luxusním golfovém klubu zaměstnával »nelegály«.

Image
Andrej Babiš
Drží se stranou výstředností, ale před volbami 2016 si překvapivě nechal narůst vousy, podle zlých jazyků kvůli větší serióznosti. V poslední době si stěžuje, že ztloustl, a tak se snaží cvičit a jíst zdravě. Má pověst askety.

Donald Trump

Bývá terčem posměchu pro svůj prapodivný účes kryjící plešku. Je o něm známo, že konzumuje obrovské množství hamburgerů a koly. Lékaři mu v minulém týdnu, asi i proto, doporučili shodit 5 až 7 kilo a cvičit.

Skandály
Andrej Babiš
Je obviněn kvůli údajnému 50milionovému dotačnímu podvodu – peníze šly do jeho farmy Čapí hnízdo. Čelí i podezření, že stále řídí své impérium Agrofert, které je nyní ve svěřenském fondu, a je tak ve střetu zájmů.

Donald Trump
Penězi zavřel ústa pornoherečce Stormy Danielsové (39), s níž měl údajně poměr. Jeho největším problémem je nyní »ruský zásah« do prezidentských voleb, a to v jeho prospěch, který vyšetřuje speciální prokurátor.

Luxus
Andrej Babiš
Dopřává sobě i své ženě drahé oblečení, jeden kožíšek ho například vyšel na milion korun. Vlastní luxusní restaurace Paloma – jednu v Průhonicích a druhou na jihu Francie, která získala i michelinské hvězdy.

Donald Trump
Luxusu si také užívá. Milion, který dal Babiš za kožíšek, nedávno Trump vrazil do golfového simulátoru, který si za své pořídil do Bílého domu. Vlastní také restauraci, ale s ní i celý mrakodrap Trump Tower v New Yorku.

Děti
Andrej Babiš
Má čtyři děti, po dvou z každého manželství. »Nejslavnější« je syn Andrej (35), který novinářům řekl, že byl unesen na Krym kvůli tomu, aby nebyl vyšetřován kvůli kauze Čapí hnízdo. Podle Babiše ale trpí schizofrenií.

Donald Trump
Americký prezident má dětí pět. Nejznámější je dcera Ivanka Trumpová (37), která mu dělá poradkyni a předtím byla úspěšnou modelkou. Pozdvižení vyvolaly jen spekulace, že by mohla šéfovat Mezinárodnímu měnovému fondu.



V Oválné pracovně bylo už 5 předsedů českých vlád!
Václav Klaus (77)
Do sídla amerických prezidentů se podíval jako první český premiér v roce 1995. Tehdy se sešel s prezidentem Billem Clintonem (72) a jednal o vstupu Česka do NATO.
Miloš Zeman (74)
V roce 2001se s prezidentem Georgem W. Bushem (72) setkal krátce po teroristických útocích.
Vladimír Špidla (67, ČSSD)
V roce 2003 jednal v Bílém domě s Bushem ml. o vzájemných vztazích, ale i o válce v Iráku, která začala v dubnu téhož roku.
Mirek Topolánek (62)
Do Oválné pracovny k prezidentu Bushovi ml. se dostal v únoru 2008. Hlavním motivem jeho cesty byl podpis memoranda o zrušení amerických víz i přípravy na vybudování protiraketového štítu, ze kterého nakonec sešlo.
Petr Nečas (54)
Zatím poslední český premiér jednal s Barackem Obamou (57) mimo jiné o zájmu amerických firem o dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Na video s Andrejem Babišem se můžete podívat zde:

Přehled českých miliardářů najdete ZDE



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.