Zapomenutý v ústraní: Kam zmizel tenhle Queen? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zapomenutý v ústraní: Kam zmizel tenhle Queen?

1985 V dobách největší slávy.
1985 V dobách největší slávy. (Foto Profimedia, AP, ara)

Prožívají zlatý comeback, miliony se sypou, jejich příběh v kinech trhá rekordy, prší i filmové ceny. Queen a Bohemian Rhapsody jsou hitem dekády! Brian May a Roger Taylor opět v záři reflektorů. Jako kdysi Freddieho Mercuryho teď svět adoruje Ramiho Maleka, představitele lídra slavné kapely. Akorát ten čtvrtý do party chybí. Basák John Deacon zalezl jako jezevec, s tím humbukem nechce mít nic společného…

Prošedivělého chlápka v odrbaných manšestrácích, vytahaném svetru a s cigárem byste si na ulici ani nevšimli. A kdyby ano, jeho nakvašený výraz vás od dalšího kontaktu odradí. Jenže zrovna ten morous, věřte, nebo ne, je John Deacon (67).

Neptejte se ho na muziku
Zatímco Brian May (71) a Roger Taylor (69) si tenhle biják fakt užívají, Deaky, jak mu přezdívají, je na plný úvazek penzista. Žije v ústraní v jihozápadní části Londýna a se svými někdejšími kolegy komunikuje minimálně. Telefony nezvedá, když se mu náhodou někdo dovolá, jeho paní Veronica (jsou spolu od roku 1975!) řekne, že jde o omyl. Spolu jdou občas na nákup do supermarketu, John se zřídka zastaví na skleničku v hospůdce na rohu, jenže tamní barman má zákaz se o něm zmiňovat.



„Někdy sem zajde, jako všichni sousedé,“ odbude vás muž za pípou a pokrčí rameny. Paní Veronica zavedla v okolí striktní opatření: neptejte se nikdy Johna na Queen! Deacon popularitu nepotřebuje, na svém kontě má totiž kolem 105 milionů liber (v přepočtu 2,99 miliardy korun) a na dálku jen dohlíží na chod fungující firmy Queen. Zasáhl i do scénáře Bohemian Rhapsody. E-mailem. Uzavřel se po smrti Freddieho (†45), přestože byli oba úplně jiní, měli k sobě prý nejblíže. „Má fobii z lidí, John je tak trochu sociopat,“ míní Brian May, ale je to jen konstatování, nic ve zlém. „Je křehký, možná i trochu bojácný,“ dodává Taylor.

Schovával se vzadu
S Queen začal hrát v roce 1971, rok poté, co do kapely přišel Mercury. Byl tichý a působil vystrašeně. „Říkali jsme si, že bude fajn mít ve skupině někoho, kdo bude stát nohama pevně na zemi,“ vzpomněl na začátky s novým kolegou bubeník Roger Taylor. Deacon, který tehdy dokončoval studium elektrotechniky na londýnské univerzitě, však klamal tělem. Své okolí neustále překvapoval nejen smyslem pro humor, ale i dovednostmi. Pro kapelu například sestavil vlastní zesilovací aparaturu.

Na pódiu ale zůstával spíš v pozadí, vypadalo to, že si hraje jen tak pro sebe. Kombinace jeho klidné povahy s typicky rockerskými dušemi Briana, Rogera a Freddieho ale působila přitažlivě. „John si i tehdy pořád zachovával tu chladnou, nevinnou tvář,“ tvrdí autor knihy Queen: Největší ilustrovaná historie králů rocku Phil Sutcliffe. „V roce 1975 se oženil, vzal si krásnou polskou učitelku Veronicu Tetzlaff, a stal se poprvé otcem. Víc než rockovým hudebníkem byl tehdy tátou od rodiny.“ Celkem mají dětí šest a John je prostě raději milujícím tátou než idolem mas.

Celý článek si můžete přečíst v tištěném vydání nedělního deníku Aha!

Bohemian Rhapsody - trailer s českými titulky:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.