Poslední rozloučení s Lubomírem Kostelkou (†91): Nemělo smysl to prodlužovat, říká syn | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Poslední rozloučení s Lubomírem Kostelkou (†91): Nemělo smysl to prodlužovat, říká syn

Poslední rozloučení s Lubomírem Kostelkou proběhlo v Kamberku.
Poslední rozloučení s Lubomírem Kostelkou proběhlo v Kamberku. (Foto: David Malík)

Mohl otci život prodloužit, nemělo to ale smysl. „Jen bychom prodloužili jeho odcházení,” řekl Aha! slavný kardiochirug Martin Kostelka (60), který se o víkendu v kostelíku v Kamberku rozloučil s tatínkem, oblíbeným hercem Lubomírem Kostelkou (†91) alias dědou Lubinem z Kouzelné školky.

Nejobsazovanější český herec Kostelka, který si zahrál ve 230 filmech, zemřel ve středu 28. listopadu na koronární jednotce v pražské FN Motol, kde byl hospitalizován po náhlé srdeční příhodě. Jeho syn ho viděl v neděli a v ten den už se s milovaným tátou rozloučil. Jako kardiochirurg věděl, že tatínka mít už za chvíli nebude.

„Byl jsem za ním ještě v neděli a ve středu zemřel. Když jsme se viděli, byl ještě při smyslech, ale já tušil, že ho vidím živého naposledy. On to samozřejmě nevěděl, jenže mě to bylo bohužel jasné. Potom už se mu vědomí začalo kalit, a nakonec mu organismus vysadil úplně,” popsal Aha! Martin Kostelka, pro kterého byla návštěva otce velmi těžká. Prali se v něm pocity syna a lékaře, který ví, že jakákoli pomoc by byla zbytečná.

„Když děláte akutní medicínu jako já čtyřiatřicet let, víte naprosto detailně, co se děje a jak člověk odchází. I kdybychom použili všechny dostupné moderní metody, jen bychom prodloužili jeho odcházení. Domů do Kamberka by se už nikdy nevrátil,” komentoval smutně hercův syn.  „Člověk ví, že by mu život dokázal ještě prodloužit, ale bylo by to bezcílné, iluzorní a nerealistické. Jako kardiochirurg jsem k tomu musel tak přistoupit,” dodal.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.